Haninge: Anställda tar strid mot fler påtvingade 12-timmarspass

Kampanjmöte med 24 uskor och vårdbiträden på Hagagården i Haninge.

Undersköterskor och vårdbiträden på Haninges äldreboenden demonstrerar utanför kommunfullmäktige den 8 november

av Mattias Bernhardsson, arbetsplatsorganisatör Rättvisepartiet Socialisterna Haninge och kampanjen ”Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg

Den 27 oktober samlade  Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen ”Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg” till ett kampanjmöte med 24 uskor och vårdbiträden utanför Hagagårdents äldreboende i Vendelsö, strax innan kommunens inplanerade APT (arbetsplatsträff mellan medarbetare, fack och arbetsgivare). Motståndet är kompakt mot kommunens plan att utvidga antalet påtvingade 12-timmarspass.

Haninge kommun testar var gränsen går. De försöker lägga på fler 12-timmarspass på ett av kommunens vård- och omsorgsboenden från december – sen i hela äldreomsorgen. Det skulle innebära att anställda måste gå ett brutalt långpass på 12 timmar varje helg i schemat. Redan idag är många utslitna och personalomsättningen rekordhög.
Kampanjmötet beslöt att kalla alla anställda i Haninges äldreomsorg till demonstration utanför kommunfullmäktige måndag 8 november, kl 15.30-16 utanför kommunhuset.

På APT:n som följde tyckte kommunens representanter att mötet var ”för stort” och ville splittra upp de anställda i olika småmöten, ett skolboksexempel när chefer och politiker vill köra över folk. Men de anställda sa resolut och enat NEJ till detta och punkten om scheman fick skjutas på. Sammanhållning är A och O i kampen mot försämringar av arbetsvillkor.
Kommunen testar också om de kan komma undan med nya schemaförsämringar utan protester, för då ökar sannolikheten att flera partier som kampanjen pressade att ta ställning mot 12-timmarspassen ändrar uppfattning igen lagom till omröstningen på frågan som troligen blir i fullmäktige snart (december eller januari). Men motståndet är större än någonsin. Vi ger oss inte förrän dessa påtvingade och slavliknande arbetspass tas bort.

Kampanjen ”Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg” startades våren 2019 och samlar idag över 200 anställda på samtliga kommunens äldreboenden. Två dygn efter kampanjmötet hade ytterligare 30 anställda anslutit sig till kampanjen. ■

Skriv på namninsamlingen mot 12-timmarspass i Haninge HÄR

Kamp lönar sig:
Barnomsorg på bekväm arbetstid räddas i Haninge
Haninge tvingas höja tillbaka friskvårdsersättningen

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!