Haninge: Kampen mot 12-timmarspassen trappas upp

Sent omsider har Kommunal börjat pressa kommunstyret. De över 210 anställda i kampanjen som RS var med att starta fortsätter kämpa! (Foto: Mattias Bernhardsson)

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Kampanjen mot de påtvingade 12-timmarspassen i Haninges äldreomsorg växer.

Efter den senaste demonstrationen vid kommunfullmäktige för två veckor sedan har ytterligare 40 anställda gått med i kampanjgruppen ”Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg” som nu omfattar 210 anställda – en stor majoritet av personalen på kommunens äldreboenden i Handen, Vendelsö, Västerhaninge, Tungelsta och Dalarö.
– Vi trappar upp kampanjen på gator och torg. Många är upprörda över hur kommunen sliter ut sina anställda och skriver på våra namnlistor, berättar Katja Raetz, specialistsjuksköterska och aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna som var med och startade kampanjen mot 12-timmarspassen för 2,5 år sedan.

Katja Raetz, RS.

– Vi har satt politikerna under en stor press, med fyra demonstrationer, ett 40-tal insändare och debattartiklar, kampanjmöten vid arbetsplatser och namninsamling både på gator och på nätet, berättar undersköterskan Lena Lindberg-Qvickström, som utlovar: 
– Vi har pressat partier att ta ställning för att 12-timmarspassen ska tas bort. Och om nån sviker i omröstningen strax kommer de få äta upp det i valet.

Lena Lindberg-Qvickström.

Två dagar efter den senaste demonstrationen startade även Kommunal sektion Sydost en kampanj för bättre scheman och hållbar arbetstid i Haninge. Detta har varit efterlängtat ända sedan kampen mot 12-timmarspassen startade våren 2019. 
För två år sedan skrev 38 kommunalare från kampanjen mot 12-timmarspassen ett öppet brev med vädjan till Kommunalsektionens ledning att ta strid. 
Att facket nu pressar kommunen om arbetsscheman och arbetstider – även om de ännu inte kräver att 12-timmarspassen ska tas bort – är ett bra steg på vägen.
• Jobbar du i Haninges äldreomsorg och vill bli aktiv i kampanjen mot 12-timmarspassen? Mejla rs@socialisterna.org eller sök på Facebook: ”Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg”.
• Skriv på namninsamlingen mot 12-timmarspassen.

RÄTTVISEPARTIET SOCIALISTERNA KRÄVER:
• Ta bort de obligatoriska 12-timmarspassen.

• Rätt till heltid för alla som önskar – och övergång till 35-timmars arbetsvecka med bibehållen lön – ska möjliggöras genom högre bemanning och en schemaläggning som tas fram tillsammans med de anställda. Nej till delade turer.
• Stoppa alla nedskärningar. Massiv upprustning av äldreomsorgen: mer tid för de äldre, bättre mat, bistånd efter individuella behov och bättre bemanning för ökad kontinuitet. Nej till vinster i välfärden!
• Pengarna tillbaka till kommuner och regioner, återinför index- och behovsreglerade statsbidrag. Sätt stopp för pengakranen till banker, storföretag och miljardärer – hela välfärden ska rustas upp!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!