Haninge: RS enda parti som sa nej till nedskärningar

2015-04-15 13:35:20
Nedskärningar på miljontals kronor väntar inom Haninges äldreomsorg, skolor och förskolor. Bara Rättvisepartiet Socialisterna (RS) tog ställning mot nedskärningarna på måndagens kommunfullmäktige i Haninge.

I debatten om årsrapport och överföring av pengar från 2014 års budget till 2015 blev det tydligt att de borgerliga partierna, inräknat den styrande minoritetskoalitionen (S, C, MP), bara ser en ekonomisk redovisning. Siffror på ett papper.

Moderaternas Martina Mossberg ansåg att om en nämnd har ett underskott har den ett ansvar för att effektivisera. Det vill säga skära ner. Man pratar om ”volymökningar”, ”underskott” och ”överskott”. Man pratar inte om fler äldre som behöver mer vård, eller att skolorna har för stora klasser.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har i tidigare budgetdebatter, senast i december, varnat för att minoritetskoalitionens budget inte räcker för att täcka behoven. Nu redovisas ett underskott på nära 6 miljoner kronor i Grund- och förskolenämnden och på 10,5 miljoner kronor i Äldrenämnden som kommunledningen ska föra över till nästa budgetår. RS yrkade för att underskotten ska strykas.

– Äldrenämnden kommer att vara under fortsatt press av ökade behov. Hemtjänstpersonal och personal på äldreboenden arbetar under tuffa förhållanden. Mellan åren 2009-2013 ökade antalet biståndsbedömda hemtjänsttimmar med 89 procent. Om den trenden håller i sig kommer ökningen att vara 97 procent under fem år. Det sista äldrenämnden, dess personal och kommunens äldre behöver är mindre resurser. Mindre resurser kommer innebära att fler, framför allt kvinnor, kommer att vårda sina anhöriga hemma i rädsla för dålig omsorg. I våra skolor och förskolor ser vi stora klasser och stora barngrupper. Det drabbar alla elever och barn, men framförallt de barn och unga som behöver extra stöd, sa Lina Rigney Thörnblom (RS). 

Vänsterpartiet valde att inte yrka som RS, det vill säga för att stoppa nedskärningarna. Av budgetteknikaliteter återremitterade den borgerliga alliansen (minus Centerpartiet) beslutet till maj.

– Det pratas från borgerligt håll om RS förslag som ”orealistiska glädjebudgetar”, men sett till de medel som har fått skjutas till i efterhand till flera nämnder är det våra budgetramar för nämnderna som kommit närmast de faktiska behoven, påpekade Sanna Tefke (RS).

Under sammanträdet beslutades det även att Haninge kommun ska ta emot fler flyktingar efter en hård debatt i vilken Moderaterna och Kristdemokraterna argumenterade emot och Sverigedemokraterna uttalade sig mer rasistiskt än vanligt för att vara i kommunfullmäktige. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!