Haninge sänker friskvården mitt under pandemin

Trots ett dubbelt så stort överskott som trott haglar nedskärningarna i Haninge (Foto: Arbetsmiljöverket).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Haninges S-C-L-KD-styre sänker friskvårdsbidraget för kommunens anställda från 2 000 till 1 000 kronor. Ett otroligt kortsiktigt beslut som kommer att påverka anställdas hälsa såväl som kommunens kostnader.

Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, säger:
– Sänkningen av friskvårdsbidraget kommer att drabba alla kommunens anställda, särskilt de med lägst lön som har tuffast arbetstempo. Mot bakgrund av att underbemanningen har förvärrats i hela kommunens välfärd och att 12-timmarspass införts i äldreomsorgen kommer denna halvering av friskvårdsbidraget i år att öka ohälsan och arbetsskadorna än mer. Det är rent sagt förjävligt att arbetsmiljön är i fritt fall samtidigt som politikerna lägger pengar på hög.

Enligt Haninges budget skulle kommunen ha gjort ett överskott på 84,3 miljoner kronor 2020 – överskottsmål vi i Rättvisepartiet Socialisterna protesterat mot då vi istället velat stoppa nedskärningarna i välfärden. Men i november stod det klart att det bokförda resultatet var hela 213,8 miljoner kronor (!).
Sänkningen av friskvårdsbidraget är också ytterligare ett exempel på det demokratiska haveriet i kommunen. Det finns nämligen inget formellt eller lagligt beslut att sänka nivån, bara en hänvisning till kommunens budget för 2021 som togs i november, med generella budgetramar för olika nämnder. 
Det är dags för ett uppror mot kommunstyret, mot försämringen av arbetsmiljön såväl som mot avvecklingen av demokratiska procedurer och insyn.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!