Haninge: Skamlig dimridå om 0-taxan

Idrottsföreningar löper nu risken att inte kunna upprätthålla sin verksamhet för barn och unga (Foto: Håkan Dahlström / Flickr CC).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

S-C-L-KD-styret i Haninge lovade att dra tillbaka förslaget att ta bort 0-taxan för barn och ungas idrott – sen smög de in ett slutdatum i beslutet.

Julia Engström från Rättvisepartiet Socialisterna (RS), som befann sig på Idrotts- och fritidsnämndens möte onsdagen den 23 oktober, säger:
– Det är riktigt lågt att kommunstyret inte vågar stå för sina beslut. Att ta bort 0-taxan, sen ljuga om det, kamouflera allt med kryptiska beslutshandlingar och hoppas att ingen kommer att syna bluffen – det är riktigt folkförakt.

Dagen innan publicerade RS i Haninge en artikel om att kommunstyret tar bort 0-taxan för barn och ungas idrott. I artikeln redovisade vi hur stora kostnadsökningar detta skulle innebära för varje idrottsförening.
Ganska snart började politiker från Socialdemokraterna och Liberalerna att hävda att Rättvisepartiet Socialisterna hade fel: Förslaget hade ”dragits tillbaka” efter ett möte med Idrotts- och fritidsnämndens arbetsutskott (AU). 

Men på nämndmötet bara en dag senare var ärendet kvar på dagordningen. På en direkt fråga om 0-taxan tas bort svarade nämnd­ordföranden Göran Florén (L) ”Nej”. Men det var en lögn.
Förslaget till beslut var formulerat: ”Idrotts- och fritidsnämnden beslutar att taxa 1a sätts, för samtliga objekt, till 0 kr 1 januari – 30 juni 2020”. De har alltså stoppat in ett slutdatum för 0-taxan. På direkta frågor om varför datumet står med vägrade Göran Florén (L) att svara. 

0-taxan tas alltså bort från och med 30 juni nästa år kan man tro. Men egentligen tas den bort redan innan beroende på när föreningarna har sina huvudsäsonger. Samma möte beslöt nämligen att dela upp barn och ungas taxekategori i 1a och 1b, där 1a avser taxa under idrotternas huvudsäsong och 1b föreningarnas för- och eftersäsong. 
Det är bara taxekategorin för huvudsäsong som ska förbli 0-taxa fram till den 30 juni medan taxekategorin för för- och eftersäsong får taxa på en gång. Styret sysslar med rent bedrägeri. 

På samma möte beslöt S-C-L-KD-styret att stänga hälften av kommunens fritidsgårdar, något som Rättvisepartiet Socialisterna nu överklagar. Det är dags för ett uppror i föreningslivet nu.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!