Haninge stänger Nattugglan – vårdanställda i chock

Nattugglan, om bedriver omsorg på obekväm arbetstid i kommunal regi, läggs ner av Haninge. Nu behövs motstånd för att häva beslutet.

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

”Grund- och förskolenämnden beslutar om att avveckla Nattugglan som bedriver omsorg på obekväm arbetstid i kommunal regi”. Beslutet har kommit som en chock för anställda och föräldrar.

Alejandra Alvarez Gustafsson, som av en slump fick höra om beslutet om avveckling, berättar:
– De flesta av oss föräldrar är vårdpersonal som redan har gått igenom massor under pandemin och vi har varit beroende av Nattugglan för att kunna finnas till under coronakrisen.
Det var i december förra året som Moderaterna reste frågan om att avveckla Nattugglan i Grund- och förskolenämnden. S-C-L-KD-styret anslöt sig till Moderaternas linje om att avveckla. Beslutet togs i september, utan dialog med vare sig föräldrar eller anställda. Inte ens efter att beslutet fattades har information gått ut till föräldrar eller anställda.
– Politikerna agerar otroligt odemokratiskt. De har struntat i dialog och undanhållit information för att ingen ska hinna överklaga beslutet att stänga eller protestera innan det är försent, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge som nu manar till protester.

Beslutet att avveckla kommunens barnomsorg på obekväma arbetstider togs också helt utan konsekvensanalys. Till skillnad från Nattugglan, som är belägen i centrala Handen med alla busslinjer och pendelförbindelse, ligger de båda privata alternativen som politikerna nu hänvisar till i Brandbergen. Det blir alltså ännu längre restid för de flesta.
– Våra barn kommer att behöva väckas kl 04 för att vi ska hinna med att komma iväg till våra jobb, säger Alejandra Alvarez Gustafsson.
De två privata familjedaghemmen som politikerna hänvisar till är Haninges Ekobarn AB och Silverlyktan AB. ”Haninge Ekobarn har i samtal med förvaltningen sagt att de har kapacitet och en organisation för att ta emot de barn som idag är inskrivna på Nattugglan samt även tillgodose eventuella framtida behov”, står det i föredragningen av nämndens beslut. 
Men vid en enkel koll finner vi att Haninge Ekobarn AB helt saknar anställda, inte har lämnat in skattedeklaration och är helt avregistrerade från F-skatt. Enligt Skatteverket är bolaget ”passivt”.
Silverlyktan AB har två anställda och redovisade förra och förrförra året en vinstmarginal på 40 respektive 70 procent.

Politikernas argument för en avveckling av Nattugglan är att just den ”resultatenheten” går med underskott och att det rör sig om för få barn. Men samtidigt har kommunen nekat föräldrar som har velat ha barnomsorg på Nattugglan för att det skulle ha varit ”fullt”.
Vad gäller underskottet handlar det om 1,4 miljoner kronor (som alltså beror på att kommunen har nekat nya barn). Oavsett är barnomsorg som möjliggör för vårdanställda att jobba en samhällsbärande funktion som borde vara en prioritet och borde få kosta därefter. Sammantaget är underskotten små jämfört med övriga verksamheters överskott.
Grund- och förskolenämnden uppvisar ett överskott på 41,8 miljoner kronor (2,1 procent av årsbudget) för perioden januari-september. Och de kommunala förskolorna uppvisar ett positivt resultat på 17,7 miljoner kronor under samma period, vilket är 19,6 miljoner kronor bättre jämfört med motsvarande period föregående år. Nämndmötet godkände samtidigt etableringen av ytterligare en privat och vinstdrivande förskola, Jensen.

För varje ny privat friskola som godkänns att öppna, dräneras desto mer resurser från kommunens verksamhet. Privata friskolor får nämligen 3 000 kronor extra per barn och år de första fem åren av våra skattepengar.
Samtidigt får kommunala verksamheter – som Nattugglan – inte gå ut med information till föräldrar om att de ens finns. Nedläggningen slår undan fötterna på de mest samhällsbärande mitt under coronakrisen.
Det är inte försent att stoppa avvecklingen av Nattugglan. Vi uppmanar alla föräldrar att innan den 2 november överklaga beslutet att avveckla verksamheten. Behöver du stöd vad gäller lagar, förordningar och regler eller kring hur man skickar in en överklagan – kontakta Mattias Bernhardsson på mattias.bernhardsson@socialisterna.org eller 072-524 42 95. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!