Haningeanställda tar strid mot nedskärningarna på förskolorna

”Satsa på förskolan, prioritera inte bort den”, säger förskollärare till Offensiv (Foto: mohamed ramzee / Pixabay).

av Mattias Bernhardsson, organisatör RS Haninge & förskolekampanjen // Artikel i Offensiv

Trots rekordöverskott i kommunens ekonomi planerar S-C-L-KD-styret i Haninge att skära ned på antalet pedagogtimmar i förskolan, vilket kommer att drabba barn med störst behov av extrahjälp mest. Men nu samlas motståndet.

Över 70 förskollärare, barnskötare och övrig förskolepersonal har anslutit till den nystartade kampanjen Nej till nedskärningar på Haninges förskolor. Ett upprop mot nedskärningarna sprids på arbetsplatserna och ett större digitalt kampanjmöte är planerat till nästa vecka.

Alla anställda jag talar med säger samma sak – Haninges förskolor tål inte fler nedskärningar:
– Det är viktigt att inte dra ner på personalstyrkan nu när barn med särskilda behov inte får beviljat extra stöd, säger barnskötaren Agneta Holmberg.
– När vi under den rådande pandemin nås av information att det nu ska placeras fler barn på våra förskolor, samtidigt som den extra pedagogtiden tas bort, känner jag att vår flexibilitet har nått sin gräns, säger en förskollärare som vill vara anonym och fortsätter:
– Om förskolan ska gynna våra barns utveckling och lärande samt samhällets utveckling i stort är det dags att satsa på förskolan, inte prioritera bort den.
– Att arbeta i förskolan innebär inte enbart att arbeta tillsammans med barnen. En del av det arbetet är pedagogisk dokumentation, förberedelse och genomförande av utvecklingssamtal, vardagliga samtal med föräldrar, planera undervisningen, ta fram handlingsplaner för att ge alla barn rätt till utveckling och lärande i verksamheten, med mera. 
– Detta är några av de arbetsuppgifter vi pedagoger i förskolan ska genomföra utöver att vara närvarande och lyhörda tillsammans med barnen, förklarar hon.

Många anställda känner att nedskärningarna har gått för långt och att barngrupperna är på tok för stora. Nu samlas motståndet.
Är du anställd inom förskolan i Haninge och vill gå med i kampanjen? Mejla till mattias.bernhardsson@socialisterna.org – tillsammans är vi starka!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!