Haninges akutskolebluff

Sven Gustafsson (M) är en bluff och bågare av rang. De blåbrunas ”massiva satsningar” blev såklart totala motsatsen (Foto: Natalia Medina).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Både M och SD gick till val på att ta tag i problemen med gängkriminaliteten. M skulle dessutom ”höja skolpengen” och ”öppna en akutskola för stökiga elever”. Men allt var fejk.

I den nya akutskolan i Haninge skulle elever som stör den vanliga undervisningen, har kriminella kopplingar eller behöver extra stöd kunna placeras tillfälligt och med kort varsel. Max fyra veckor säger lagstiftningen, för att barnen ska kunna komma tillbaka till riktig undervisning. Men i Haninge har det blåbruna kommunstyret varit kreativa och döper om akutskolan till ”särskild undervisningsgrupp” för att komma runt lagstiftningen och göra placeringen permanent.
– Vi måste erbjuda en skola till alla och det här är ett steg i det, sa Veronica Pagard Salem (M), ordförande i grundskolenämnden, i lokaltidningen Mitt i Haninge.

När SVT intervjuar kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson (M) låter det dock annorlunda:
– Man ska inte göra sig några fantasier om att den här byggnaden kommer att vara fylld med elever, det här är ju elever som har problem att dyka upp i skolan över huvud taget.
Skolan beskrivs som ”en skola som inte kommer att fyllas”. Placeringarna är bara på pappret.
Det blåbruna styret har verkligen överträffat sig självt: de får elevpeng för elever som de exkluderar från ordinarie undervisning, sen söker de statsbidrag för en akutskola vars villkor de tänker kringgå och som de dessutom tänker låta stå tom. Det är inte bara bedrägeri gentemot väljarna och skattebetalarna, det är ett cyniskt svek mot barnen.

Med blåbruna ”Haningealliansen” blev ”massiva satsningar” på trygghetsinsatser en politik för motsatsen, som utöver skolakutbluffen bland annat innehåller:
• Kommunstyret slopade helt målen att minska fattigdom och social utsatthet.
• 10 nya miljoner kronor skulle ”öronmärkas till trygghetsinsatser”, men i själva verket tog kommunstyret pengarna från existerande trygghetsbudget.
• Båtsmansskolan – en liten och trygg F-6-skola med 297 elever och promenadavstånd – lades ned.
• Barn skulle få hjälp att hoppa av gäng, och gängrekryteringen skulle stoppas med satsningar på idrotts- och föreningslivet. Istället skrotade kommunstyret avtalet med en av de viktigaste föreningarna, Haninge Boxningsklubb i Brandbergen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!