Haninges ”Gottpåse” – hånar de anställda

Gottpåse med ett ”tack” till Haninges uskor och vårdbiträden medan bemanningen försämras mitt under coronakrisen.

Efter att obligatoriska 12-timmarspass på helg påtvingades de anställda i Haninges äldreomsorg förra året har fler lika katastrofala beslut fortsatt att ytterligare skapa en direkt farlig arbetsmiljö: Extrapass, dubbelpass, fler helger och snart ännu sämre bemanning.

– Under flera månader har vi kämpat i denna pandemi, långa nattpass efter varandra och sett våra äldre gå bort en efter en. De är inte bara boende, utan människor som man knyter band med. Det har varit jättejobbigt och man har tårar varje morgon när man skulle hem. Nu står lägenheter tomma och det första som kommer uppifrån är att spara pengar och att tvinga resterande överlevande boende till nya lägenheter, säger uskan Louise.

På kommunens största vård– och omsorgsboende, Johanneslund i Västerhaninge väntar försämrad nattbemanning efter sommaren:

– De vill slå ihop avdelningar. Att ha en anställd per två avdelningar, en på korttidsboende och en ”löpare” som ska springa runt och hjälpa på alla avdelningar, berättar ett vårdbiträde.

– Vi har alltså över 100 äldre som 5 anställda och en ”löpare” ska sköta och ta hand om, sammanfattar uskan Laila.

– Jag har redan ansvar över 20 dementa i 10 timmar och backar upp med att hjälpa med 9 dementa på samma plan. Men hur ska jag kunna ha ansvar för 20 dementa och dessutom hjälpa 23 personer till på somatik, på olika våningar dessutom? frågar sig Louise.

Samtidigt som utslitna anställda blir varse om planerna på ytterligare försämrad bemanning, skickar kommunen ut små påsar till uskor, vårdbiträden och personliga assistenter med varierande mängd ”gott”, en check på 500 kronor att användas i lokala restauranger och ett brev med ett ”Tack!”.

”Tack Haninge kommun, för en provpåse nötter, en liten Festis och den minsta chokladkaka jag sett, för att ni visar uppskattning till mig som arbetar 13 timmar om dagen bakom ett plastvisir… Lite påslag på lönen eller några dagars extraledighet hade väl varit för mycket tydligen…”, kommenterade personliga assistenten Ewa Danielsson.

Anställda vet inte om de ska skratta eller gråta:

– Är vi inte värda mer? frågar sig Anne.

– Det kändes som dagisfasoner, tycker Mariette.

– Vi borde få visad uppskattning på lönen, inte en fralla och en Festis, menar Therese Lundh.

Det handlar också om de extrema risker anställda tvingas ta varje dag de går till jobbet under coronakrisen, med bristande tillgång till skyddsutrustning:

– När de kommer från Region Stockholm för att provta våra äldre kommer de i rymddräkter medan vi har futtiga skydd som knappt skyddar. Vi riskerar vår hälsa varje dag medan ledningen sitter tryggt på sitt kontor eller ”jobbar hemifrån”, säger en uska.

Äldreomsorgen i Haninge är en av de hårdast drabbade kommunerna av covid-19 och det är S-C-L-KD-styret som bär ansvaret.

Haninges anställda är värda så mycket mer, inte minst bättre bemanning och skyddsutrustning samt krislägesavtal lika fullgod som för regionens vårdanställda. Inte en gottepåse. ■

Mattias Bernhardsson


Lite smågodis – ska det kallas belöning till äldreomorgens anställda? Foto: Ewa Danielsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!