Haninges nya högerstyre förbereder privatiseringar

2018-12-19 13:57:13
”Ett Haninge som håller ihop”; Det lovar Haninges nya högerstyre som en paroll i deras nya justerade budget för 2019 samt i deras gemensamma politiska plattform. Ändå är kärnan i de båda dokumenten motsatsen: fler privatiseringar.

Haninges nya kommunledning består av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, där Miljöpartiet agerar stödparti. I sin justerade budget för 2019 utlovas att de ska utreda möjligheten att privatisera fritidsgårdarna och att införa LOV vad gäller hemsänd mat i äldreomsorgen.
– Här blir det uppenbart att detta nya styre inte är något bättre alternativ till Moderaterna – de har ju tagit Moderaternas förslag från 2017 om att privatisera just fritidsgårdarna, säger Lina Rigney Thörnblom från Rättvisepartiet Socialisterna och fortsätter:
– Vi i Rättvisepartiet Socialisterna har längre kritiserat den hemsända maten i hemtjänsten. Men anbudsupphandling med lägsta bud som vinnare kommer inte att förbättra kvaliteten, tvärtom. Vi kämpar för att de äldre som vill ska få hjälp genom hemtjänsten att laga riktiga måltider hemma utefter önskemål. Men detta kräver en kursändring bort från dagens minutjakt.
Den nya högerstyrets politiska plattform antyder att ännu fler privatiseringar än de nämnda kommer att drivas igenom: ”Fler områden inom den kommunala servicen ska öppnas upp för ideella aktörer. Kommunen ska äga sina verksamhetslokaler då det är ekonomiskt motiverat”.

Ännu mer nedskärningar är också att vänta med detta nya kommunstyre. ”Det kommunala överskottsmålet ska värnas”, skriver de i den politiska plattformen. Det innebär att ungefär 100-150 miljoner kronor av våra skattepengar som är avsedda för välfärden läggs på hög, antagligen för att slumpas bort i skattesänkningar som främst gynnar höginkomsttagare. Redan idag pågår grova nedskärningar i Socialnämnden, 27 stycken besparingsåtgärder som slår hårt.
Kommunstyrelseförvaltningen skriver att Socialnämnden ”i sin spariver, också dragit ner på kostnader som i längden inte är hållbara.”
Samtidigt har det klubbats igenom att kraftigt öka kostnaderna för politikerlöner och -arvoden: 3,5 miljoner kronor på ett år och minst 14 miljoner kronor under mandatperioden.
Men kostnaderna kommer att skena ännu mer efter kommunfullmäktigemötet den 10 december som beslöt att utöka den politiska organisationen ännu mer för att möjliggöra för fler nu styrande partier att ha fler politiker på mer arvoden.
Det nya styrets två dokument är proppfulla av ordbajseri, som att ”kommunen ska aktivt stötta föreningar i Haninge som arbetar mot förtryck och våld inom nära relationer”.
Detta har de mage att skriva samtidigt som kommunen nu i januari ska anbudsupphandla de skyddade boenden som kvinnojouren idag driver och samtidigt som Haninge mer än halverat föreningsstödet till Manscentrum som jobbar nära med kvinnojouren mot just mäns våld mot kvinnor.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar till motstånd mot det nya högerstyrets privatiseringar och nedskärningar. Vi kommer att delta i alla protester och uppror mot denna högerpolitik. Det är dags att ta strid mot rånet av vår gemensamma välfärd.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!