Haninge(s)tyret ”sparar” på hemtjänsten mitt under pandemin

Nedskärningarna duggar tätt i Haninge, trots rekordöverskott (Foto: Arbetsmiljöverket).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Kommunstyret i Haninge (S, C, L och KD) fortsätter nedskärningarna trots de superstora överskotten. Nu ska kommunens hemtjänst i Handen och Brandbergen flyttas ihop med Natt- och stödenheterna – 120 anställda på en lokal. Dessutom flyttar Västerhaninge hemtjänst till Handen. Flyttarna görs redan i slutet av februari mitt under pandemin. 

Hemtjänstflyttningen görs för att kommunen ska ”spara hyra”. Samtidigt redovisar Äldrenämnden ett resultat på 44,8 miljoner kronor för 2020 – ett överskott på 5,5 procent på verksamheten.
Någon konsekvensanalys av flytten finns inte. Men skyddsombudet Karolin Björnö befarar att 50 anställda kan tvingas trängas samtidigt i lokalen om flytten genomförs.
– Att kommunen flyttar ihop enheter helt utan varsel, information eller samråd med anställda är både odemokratiskt och väldigt riskfyllt. Det finns inte ens en riskanalys kring smittspridning, än mindre om hur centraliseringen påverkar personalens redan pressade scheman eller de äldres personalkontinuitet, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna Haninge, som också har organiserat protesterna mot de påtvingade 12-timmarspassen på äldreboendena. 

Personalkontinuiteten i Haninges kommunala hemtjänst är redan idag väldigt låg, vilket i sig är en faktor bakom smittorisken. De äldre får i snitt besök av 17 olika anställda under en tvåveckorsperiod.
Arbetsmiljön i Haninges äldre­omsorg är i fritt fall. Ihopflyttningen av hemtjänstenheterna är bara en i ledet av flera förödande beslut; exempelvis halveringen av de anställdas friskvårdsersättning, sammanslagningen av social- och äldreförvaltningen, de obligatoriska 12-timmarspassen och ständiga ekonomiska sparkrav trots stora ekonomiska överskott. 
Allt detta ger nya exempel på det demokratiska haveriet i kommunen: beslut tas utan samråd, beslutsunderlag, konsekvensanalyser eller information till kommunanställda. Det är dags för ett uppror mot kommunstyret, mot försämringen av arbetsmiljön såväl som mot avvecklingen av demokratiska procedurer och insyn.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!