Haninge(s)tyret stoppar omröstning om 12-timmarspassen

RS och de anställda demonstrerade mot 12-timmarspassen utanför kommunhuset i november (Foto: Mattias Bernhardsson).

Kommunledningen i Haninge ignorerar ett majoritetsbeslut i fullmäktige om att slutbehandla kommunens största arbetsmiljöfråga i februari. S-styret ställer sig över demokratin.

Kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg har organiserat motståndet ända sedan de påtvingade 12-timmarspassen infördes i äldreomsorgen för snart tre år sen. Över 210 anställda har deltagit i protesterna på olika sätt: fyra demonstrationer, ett 40-tal insändare och debattartiklar, otaliga kampanj möten vid arbetsplatser och namninsamling mot 12-timmarspass både på gator och på nätet.
Kampen har pressat partierna i kommunfullmäktige, redan efter ett halvår tog Moderaterna plötsligt ställning och lämnade in en motion tillsammans med Vänsterpartiet om att ta bort 12-timmarspassen.
Redan då, i oktober 2019, stod det klart att en majoritet skulle kunna rösta bort 12-timmarspassen. Men det socialdemokratiskt ledda kommunstyret tänkte inte låta kommunfullmäktige få rösta på motionen, tvärtom planerades antalet 12-timmarspass att utökas(!).
Enligt kommunallagen ska en motion ”beredas på sådant sätt att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen eller medborgarförslaget väcktes”.

Två år efter att motionen lämnades in hade den fortfarande inte slutbehandlats, tydligt i strid med kommunallagen. Då restes ett ledamotsinitiativ i kommunfullmäktige, som med en majoritet av rösterna beslutade att motionen skulle slutbehandlas i februari 2022.
På kommande måndag, den 14 februari, skulle kommunfullmäktige alltså ha fått rösta om 12-timmarspassen. Men i kallelsen saknas ändå punkten på dagordningen.
De vägrar att slutbehandla motionen eftersom de vet att de inte har majoritet. S-styret ställer sig över demokratin.
Istället ska antalet 12-timmarspass utökas så att det blir varje helg i schemat.
Låt inte kommunstyret avskaffa demokratin! Protestera mot 12-timmars passen, ohållbara scheman och omänskliga arbetsvillkor utanför kommunfullmäktige: Måndag den 14 feb kl 15.30 vid kommunhuset.

Mattias Bernhardsson, arbetsplatsorganisatör Rättvisepartiet Socialisterna,
Lena Lindberg-Qvickström, undersköterska,
Therese Lundh, undersköterska,
Sussi Emretson, undersköterska,
Henrik Björk, vårdbiträde.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!