Hans Östensson 1941-2023

Vila i frid, Hans.

av Per-Åke Westerlund // Minnesruna i Offensiv

Det är med sorg vi tagit emot beskedet att vår kamrat, socialisten och läraren Hans Östensson, Eskilstuna, avlidit, 82 år gammal. Fram till för bara några år sedan var han en regelbunden skribent i Offensiv, till exempel med tre artiklar i december 2022 om ett upprop från lärare mot att skolan har blivit en vara att göra vinst på.
Vi var i kontakt under flera decennier och Hans deltog på både kongresser och läger med Rättvisepartiet Socialisterna (numera Socialistiskt Alternativ). På besök i Eskilstuna träffade jag honom många gånger, ibland på möten med bara tre kamrater, ibland med betydligt fler. Till sättet var han mild och vänlig, gjorde tydliga inlägg på sitt ursprungliga dalmål och erbjöd sig alltid att hjälpa till och ge ekonomiskt stöd till Offensiv. Åtskilliga gånger fick jag bilskjuts av honom för att hinna med tåget hem.

Han var länge medlem i Socialdemokraterna, men mycket kritisk och till slut gick han ur S. Han engagerade sig i och skrev för Efolket, nättidningen med vänsterprofil som ersatte den socialdemokratiska dagstidningen Folket när denna lades ner.
Som lärare var skolan – nedskärningar, privatiseringar, förstelärarsystemet – viktigast för honom, men han var intresserad av alla frågor. När ISA under covid hade en veckas seminarier på zoom var han en flitig deltagare.
Min sista kontakt med Hans var ett litet meddelande från honom inför ett möte för två år sedan, ”Jag dyker upp lite sent idag”. Väl på mötet ville han veta mer om arbetarkampen på Amazon i USA. Socialismen, litteratur, barn och barnbarn – alla saknar vi vår kamrat.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!