Härbärgesbeslut sköts upp av kampen

Protesterna för att bevara härbärget i Luleå behöver kraftsamla till nästa fullmäktigemöte den 23 november (Foto: Jonas Brännberg).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Förra veckan genomfördes en protest, inklusive en övernattning i tält utanför Stadshuset, mot stängningen av härbärget för hemlösa i Luleå. När kommunfullmäktige tog upp frågan i måndags stod demonstranter återigen utanför mötet. 

Efter en lång debatt blev beslutet uppskjutet en månad, efter att alla partier utom Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna krävt det. Nu måste kampen trappas upp för att pressa S inför kf-mötet den 23 november.
Offensiv pratade med Josh Armfield under protesten utanför stadshuset.

Vad händer om härbärget stängs?
– Det blir svårt för många om härbärget stänger. Alla som är beroende av att komma in i värmen, att ha en varm säng att sova i. Folk kommer att sova i bilar, trapphus och andra ställen.
– Det blir även svårare att fånga upp hemlösa som har hamnat på gatan. Kommunen säger att de vill jobba förebyggande, men det behövs ett härbärge för att göra det.

Det sägs att detta beslut drabbar EU-migranter extra hårt. Hur då?
– De är ofta de kanske mest utsatta, de får möta rasismen i vardagen varje dag. Härbärget är en av få platser de får vara som är trygg och varm för dem. Stängningen blir en sak till som stöter bort dem.
– Det är komplicerat att driva härbärge med många olika sorters människor, men det har fungerat. Varför stänga nu när man har kommit så långt på vägen?

Du ska själv sova här utanför Stadshuset som en del av protesten. Varför det?
– Det finns människor som sover utomhus nu, i vinterväder, i tält. Vi vill vara i solidaritet med dem och visa för samhället att de här människorna finns. Och att vi måste göra något för dem. Det är lätt för mig att gå in i värmen när det är kallt, men så är det inte för hemlösa. Därför vill vi leva en natt som hemlös.
– Vi fortsätter kämpa, vi ger inte upp. Och de som är hemlösa kommer inte att försvinna heller! 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!