Hård strid mot ombildningar till bostadsrätter i Dalen

2007-12-12 14:58:06
Nätverket Sälj inte Dalen har växt under hösten. Trots nederlaget i form av att en gårds köpestämma har röstat för ombildning till bostadsrätter, reser vi ett allt starkare motstånd.

En mailinglista och hemsida (saljintedalen.se) har förtätat sammanhållningen. Just känslan av att inte vara isolerad, utan tvärtom få styrka utifrån att man talar för majoriteten är avgörande för att kunna stoppa ombildningar till bostadsrätter.
Hundrasjuttiofyra dalenbor är nu anslutna till nätverket. Den viktigaste förändringen är inte den kvantitativa, utan att fler gårdar har fått boende som aktivt jobbar för att rädda hyresrätten. De största framgångarna äger nu rum på Poppelgården.
– Vi har delat flygblad och gjort en namninsamling genom dörrknackning. Det går jättebra och vi är nu uppe i 50 procent som säger nej till ombildning. Folk tycker att husen är så dåliga, att det är en rip-off från svenska bostäder, säger Kristina Hansson, som har startat en aktionsgrupp på Poppelgården.
Tidigare har Sälj inte Dalen på Rönnbärsgården fått namnunderskrifter från 51 procent av lägenhetsinnehavarna, vilket har gjort livet kärvt för bostadspekulanterna.
De meddelade nyligen att de fortfarande, efter snart ett år, inte har fått ihop sina 40 procent.
Den 21 november röstade drygt 70 procent på Grangårdens köpestämma för att ombilda till bostadsrätter. Det innebär att de köper fastigheten med 111 lägenheter av Svenska bostäder för 150 miljoner kronor. På grund av de omfattande renoveringsbehoven måste ytterligare lån tas.
Boendekostnaden för den lokala hyresgästföreningsordförandens trea blir 1 000 kronor högre efter ombildningen (medräknat månadsavgift, räntor och skatteavdrag). Detta är ett exempel, men kvadratmeterpriset på lägenheterna varierar. Bostadsrättsföreningens ordförande har fått ett lägre pris.

Lögnaktigt

Stämningen på Grangården har upplevts som mycket hetsig och är ett praktexempel på hur borgarnas marknadspolitik förstör relationerna mellan människor. Till exempel ljög bostadsrättsföreningen och sa att man inte kan ångra sig i framtiden om man röstar nej.
Detta är ett falskt påstående. De som röstar nej har sex månader på sig att bestämma sig för om de även vill köpa (om minst 67 procent har röstat ja på köpestämman), berättar Ola Olofsson, initiativtagare till Sälj inte Dalen.
Den lokala hyresgästföreningen hade spridit ett flygblad om råd, t ex att man måste skaffa sig nya försäkringar och en ekonomisk buffert om t ex spisen går sönder. Detta besvarade med en sexsidig(!) skrift från bostadsrättsföreningen.

Underhåll på is

Med tanke på att bostadsrättsföreningen på Grangården har verkat i 6-7 år, vilket också har inneburit att gården haft allt planerat underhåll avskuret under lika lång tid och på så sätt har drivits i armarna på bostadsrättsföreningen, så är det inte överraskande att köpet gick igenom. Den smala marginalen visar istället på att det går att stoppa köpestämmor.
Detta kommer att bli aktuellt under våren i Dalen, då ytterligare sex gårdar har lämnat in intresseanmälningar som ger uttryck för svaghet snarare än styrka, då de bara har nått strax över 40 procent.
När Sälj inte Dalen fick höra nyheten om att högerstyret i stadshuset i sin kamp mot allmännyttan och idén om ett bra boende för alla går så långt att man säljer ut till en privatvärd som straff för att man inte vill ombilda, beslutade vi på ett medlemsmöte att ta initiativ till en gemensam demonstration, alla stadsdelar tillsammans. Detta steg är helt nödvändigt. Flera av bostadsrättsföreningarna i Dalen har redan offentligt använt detta som ett hot.
Elin Gauffin

Demonstration 11 februari

Det blir en gemensam demonstration för hyresrätten, mot attackerna på allmännyttan. Det beslutades på ett möte med aktivister från en rad olika stadsdelar och lokala organisationer i Stockholm.
Demonstrationens huvudparoll är ”Rädda hyresrätten!”. Datumet blir den 11 februari och vi kommer rikta protesten mot stadshuset, där det pågår ett kommunfullmäktigemöte.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!