Hårresande uttalanden från en av landets högsta polischefer

Mats Löfvings rasistiska uttalanden måste fördömas av fler. Foto: Johan Fredriksson

”De här barnen har ingen ambition av att bli en del av samhället, utan de har en ambition redan från födseln av att ta över i kriminalitet”, sa den biträdande rikspolischefen Mats Löfving i Ekots lördagsintervju. 

Det är ett hårresande uttalande oavsett vem som säger det. Men Löfving är inte vem som helst, utan landets ställföreträdade rikspolischef och chef för Noa, polisens Nationella operativa avdelning. Den 1 oktober blir han ny regionpolischef i Stockholm. 

Orden yttrades i samband med att Löfving vitt och brett talade om att en stor del av brottsligheten styrs av kriminella klaner som han påstår har kommit till Sverige enbart för att begå brott och som även ingår arrangerade äktenskap i utlandet i syfte att stärka sin klans kriminella makt och våldskapital.

– Hela familjen, hela släkten, hela klanen uppfostrar sina barn så att de ska kunna ta över klanen. De här barnen har ingen ambition av att bli en del av samhället utan de har en ambition redan från födseln av att ta över i kriminalitet. Där är vi i Sverige ganska naiva, menade Löfving.

SVT har efteråt gett visst utrymme åt en försiktig kritik från både kriminologer och poliser. 

På frågan, från SVT, om de 12 släktbaserade nätverk som polisen i Västra Sverige känner till har kommit till Sverige i syfte att bygga upp organiserad brottslighet svarar Erik Nord, chef för polisområde Stor-Göteborg, att detta kommer i andra hand och att det snarare handlar om släkter som har ”muterat” till organiserad brottslighet. 

”Men, och detta är mycket viktigt, det innebär absolut inte att hela släkter är kriminella”, säger polischef Erik Nord.

Ingen av de mest kända kriminella gängen på Järva är heller klanbaserade. Den blodsfejd med fyra dödsoffer mellan ett par kriminella gäng i Järvaområdet, som vi har tvingats lära oss namnen på denna sommar, tycks främst bestå av unga, i flera fall mycket unga, killar i gäng med skrämmande namn som ”Husbys hyenor” och ”Filterlösa grabbar, FLG” i Rinkeby. 

Polisen har också hittills beskrivit de senaste gängkrigen i Stockholm som en kamp om makt och hämndaktioner i kampen om knarkhandelns lönsamma tuvor i det vakuum som har uppstått sedan polisen har lyckats bura in de något äldre gängledarna.

Inga av dessa passar in på Löfvings tal om kriminella familjeklaner och hans absurda tal om barn som redan från födseln har kriminella ambitioner.

Nyrekryteringen till gängkriminaliteten har sociala orsaker. Det insåg också de oroade mammor, som flera gånger upprepade detta under lördagens öppna möte mot våldet i Husby.

– Inga barn föds kriminella, sa till exempel Carro Sinisalo, mor till två skjutna killar i Akalla för fyra år sedan.

Kriminaliteten har vuxit fram där välfärden har rivits ned, som i de stadsdelar som lider mest av att den tidigare statliga och sammanhållna skolan har slagits sönder och den fritidssektor som i Husby, Akalla och Kista omfattade 12 kvartersgårdar med över 100 fritidsledare som först lades ned efter 1990-talets kris. 

Även den groteskt orättfärdiga bostadspolitiken, den hårt nedpressade socialtjänsten och de avvecklade mötesplatserna är orsaker. 

Men för alla dessa nyliberala politiker i alla läger i skön förening med de vinstjagande kapitalistiska klaner och deras banker som idag styr Sveriges politiska och ekonomiska utveckling passar det att skylla ifrån sig sitt egna ansvar genom att peka finger mot de värst drabbade som ansvariga för sin egen olycka. 

Att Stockholmsregionen från den 1 oktober tycks få en polischef som inte vill se detta, och som enbart kräver mer repressiva verktyg som hemlig avlyssning även av icke brottsmisstänkta och allra värst visitationszoner, är mycket oroande. 

Uppenbarligen stärkt av skallet från moderater och sverigedemokrater nöjer sig inte biträdande rikspolischefen Löfving med det extremt långtgående 34-punktsprogram för upprustning av polisen och skärpta straff som regeringen har föreslagit. 

Det är polisens uppgift att gripa mördare och tungt kriminella. Men när det gäller metoder för att bekämpa nyrekryteringen till gängkriminaliteten behöver vi istället ett annat program, kanske i 34 punkter, för social upprustning av våra förorter! 

Ytterst handlar det om att ersätta dagens kriminella klassamhälle med ett nytt demokratiskt och socialistiskt, där fördelningens motto är från var och en efter förmåga åt var och en efter behov. ■

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!