Hässleholms lärare protesterar mot nedskärningar

av Anders Wemmert

På flera onsdagar under våren har lärarna i Hässleholms kommun protesterat mot beslutet att spara 49 miljoner kronor på skolan i kommunen. Även lärarfacken har protesterat och hävdar att kommunen bryter mot skollagen om man genomför besparingarna.

Den styrande alliansen bestående av M, KD och L med stöd av SD beslöt i början av april att besparingar på 49 miljoner kronor skulle genomföras under 2019. Det har fått lärarna att reagera genom att uppmana till protester via att klä sig i rött varje onsdag från den 15 maj fram till sommarlovet. 
Det är ett eko av den massiva lärarkamp som har skakat USA de senaste åren, där röda tröjor blivit symbol för lärarnas kamp. I Hässleholm har den dock ännu inte tagit sig uttryck på gator och torg.

Lärarna som startade protesterna menar att besparingarna kommer att leda till större klasser, färre lärare och andra vuxna i skolan och minskat stöd till de elever som behöver extra stöd. 
Kommunstyrelsens ordförande Lars Johansson (M) aviserar ännu större besparingar i budgeten för 2020-2021, och säger att det inte kan uteslutas att flera skolor kan stängas.
För att möta borgarnas attacker mot välfärden räcker det inte med att klä sig i röda kläder på onsdagar. Det krävs en mobilisering av fackföreningar, elever och föräldrar för att stoppa försämringarna.

RS/Offensiv står för:
• Stoppa nedskärningarna i skolan, vården och omsorgen.
• För landsomfattande protester mot högerpolitiken. Mobilisera fackföreningar, nätverk och elev­organisationer. Pengar finns i överflöd – låt de superrika, storföretag och banker betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!