Hat och rasism över Brunnsparken

2018-12-12 15:13:10

foto: Offensiv
Kostymnissen är Mikael Jansson, tidigare partiledare SD och numera med i det högerextrema Alternativ för Sverige.

Under söndagen (den 9 december) hölls en demonstration mot FN:s nya migrationsramverk. Demonstrationen påstods ha organiserats av ”vanligt folk”, men bland talarna fanns rasister som Mikael Jansson och Ingrid Carlqvist.

Den numera nedstängda facebooksidan Gula västarna Göteborg stod som arrangör för demonstrationen på initiativ av 15-åriga Izabella och hennes mamma Jennie.

Demonstrationen och de gula västarna var ett försök till att ge sken av en folklig rörelse med hänvisning till protesterna i Frankrike. Men talarna kom att avslöja såväl rasismen som hatet genom sina tal.
Bland åhörarna fanns en salig blandning från allmänheten, rasister och nazister, och knappa 200 samlades med nyfikna åhörare inräknat.
Aktivister från Nordiska motståndsrörelsen fanns på plats, men med låg profil och skygga då de inte själva stod som arrangör.
Mikael Jansson, före detta partiledare för Sverigedemokraterna och numer tillhörande det mer extrema Alternativ för Sverige, var en av talarna, precis som Ingrid Carlqvist, känd rasist i media­världen.
– Politikerna har sålt ut vårt fosterland och det svenska folket till globalisterna. Skitstöveln Stefan Löfven skickar en representant för att sälja ut vårt Sverige en gång för alla. Vi måste stoppa detta ”självmordsavtal”, sade Carlqvist bland annat i sitt tal.
Hon avslutade sitt tal med något i stil med ”Död åt Absurdistan”.

Mest hatisk var dock 15-åriga Izabella som avslutade manifestationen. Hon hetsade mot vänstern, generaliserade män från Mellanöstern och Afrika som våldtäktsmän, pratade om vikingarna och hyllade Karl XII. Hon hyllade de svenska krigarna som dött av kyla på fältet och önskade våra politiker samma öde.
Manifestationen gick inte obemärkt förbi. Motdemonstranter fanns på plats med talkörer och prideflaggor. Många förbipasserande gav uttryck för spontana protestrop och åsiktyttringar mot rasismen.

Att rasister samlas till torgmöten och använder sig av rörelser som Gula västarna som täckmantel för sitt hat är en varning och ytterligare ett tecken på att antirasismen i Göteborg och resten av landet inte kan slappna av – tvärtom. Vi måste fortsätta bygga upp antirasistiska nätverk och stärka de som redan finns samt organisera kampen mot rasism och dess grogrund: högerpolitik och klassklyftorna som kommer ur den.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!