Hbt-rättigheterna under attack också i Sverige

2008-07-23 16:00:55
Att homo- bi- och transsexuella personer ska accepteras handlar inte bara om att man inte ska behöva utsättas för kränkningar och våld, utan också om att man ska ha samma rättigheter som andra medborgare. En infertil heterosexuell skulle inte nekas att få barn på ”konstgjord” väg. Varför ska detta nekas samkönade par? Idag har samkönade par i Sverige rätt att adoptera, på pappret. I verkligheten har inte ett enda samkönat par fått adoptera.

Idag stödjer alla riksdagspartier ut­om kristdemokraterna rätten till könsneutrala äktenskap i Sverige, men frågan är större än bara ja eller nej. Hur ska lagen utformas? Ska kyrkans präster fortfarande ha rätt att säga nej om de så önskar?
Rättvisepartiet Socialisterna är självklart för ett könsneutralt äktenskap, även om äktenskapet från början är en institution för att värna om kärnfamiljen. Flera länder har utformat äktenskapet civilt. Då ingås äktenskapet hos en myndighet och sedan kan man välja att få detta välsignat hos kyrkan, ett annat samfund eller hålla en ceremo­ni. I annat fall, om präster har fortsatt vigselrätt men även rätt att neka vissa par p g a sexuell läggning, blir resultatet av lagen att alla har rätt att gifta sig, men vissa fortfarande lite mindre.
 
en annan viktig fråga är rätten till könskorrigering för transsexuella. Alltså personer som har fötts med fel könsidentitet. Idag är det inte bara en lång väntetid om man nu mot förmodan lyckas med att få ansökan till korrigering godkänd. Det är också dyrt och inget vem som helst har råd med. Varje år ges cirka 60 personer juridiskt könsbyte, men för detta ställs också höga krav på personen; man ska inte bara vara ogift ut­an också steriliserad för att få genom­gå ett könsbyte. Detta kan jämföras med de tvångssterilisering­ar som ägde rum i Sverige mellan år 1934 och år 1976. RS kräver att könskorrigeringar ska vara kostnadsfria och att alla har rätt att få barn, oavsett könstillhörighet.
Kampen för hbt-rättigheter går hand i hand med annan kamp. När media visar gayinslag, visas sällan lesbiska utan i första hand män. Det är en yttring av den dolda bilden av kvinnan som saknar  sex­ualitet som lever kvar. Kvinnokampen måste därför även drivas inom gayrörelsen.

förutom att kristdemokraterna motverkar hbt-personers rättigheter ligger nu rasistiska sverigedemokraterna över fyraprocentsspärren i opinionsundersökningar. Även de driver en homofobisk politik. Detta kan också inspirera till fler nazistis­ka attacker mot hbt-personer.
Hatbrotten ökar allt mer. År 2007 anmäldes 3 500 hatbrott, en ökning med 8 procent  jämfört med året innan. Av dessa utgjorde 20 procent hatbrott med homofobiska motiv, en ökning med 6 procent jämfört med året innan och det högsta antalet sedan mätningarna inleddes.
Gayrörelsen måste återigen bli kämpande och aktiv i det antirasistiska motståndet. Nazister har flera gånger attackerat gaysammankomster, bland annat i maj i Eskilstuna, där en Pridemarsch attacke­rades och tre personer fick föras till sjukhus.
Även fackföre­ningarna måste ta sitt ansvar och ag­era mot diskriminering. Hälften av landets hbt-personer vågar idag inte kom­ma ut på sin arbetsplats.
Dagens Pride har förlorat den kämpande andan och blivit alltför kommersialiserat. Biljetten för Prideveckan kostar 800 kronor om man vill ha tillgång till alla seminarier och evenemang.

rättvisepartiet socialisterna vill vara med och bygga en kämpan­de hbt-rörelse. Efter ryska revolutionen 1917 avkriminaliserade man homosexualitet. Den kriminaliserades dock igen då Stalin tog makten. För att alla medborgare ska ha sam­ma rättigheter krävs kamp för en förändring av hela samhället.
RS kommer att delta med en kämpande socialistisk del i årets Prideparad, bl a för att hitta fler som vill gå med i kampen för ett demokratiskt och socialistiskt samhälle, en kamp som drivs året runt.
Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!