Hbtq-seger efter RS-motion

2016-04-06 11:42:20

foto: RS Luleå
Äntligen gick RS Luleås motion igenom som innebär könsneutrala toaletter och enskilda omklädningsrum.

Till slut gick Rättvisepartiet Socialisternas motion om könsneutrala toaletter och enskilda omklädningsrum igenom på kommunfullmäktiges möte den 4 april.

För hbtq-personer och andra som av olika anledningar inte kan eller vill använda könseparerade toaletter eller behöver enskilt omklädningsrum innebär detta en viktigt förbättring av livet. Som vanligt var högern emot.
Beslutet på kommunfullmäktige innebär att könsneutrala toaletter ska finnas på alla kommunala verksamheter och att enskilda omklädningsrum ska införas successivt på alla skolor och fritidsanläggningar i Luleå kommun. Det betyder förstås inte att könsseparerade toaletter måste tas bort, utan att det ska finnas alternativ för alla.

I motionen skriver RS: ”En grundläggande hörnsten i både kvinnoförtryck och diskriminering av hbtq-personer är samhällets starka sociala uppdelning i två kön och dess förutsatta attraktion till varandra (”heteronormen”). (…) För de som inte följer normen vad gäller attraktion och/eller inte kan eller vill sorteras in de snäva fack för vad som anses manligt och kvinnligt blir det en ständig kamp att leva i dagens samhälle.
Speciellt utsatta är transpersoner som har svårast att passa in i något av ”facken”. Resultatet är bland annat att transpersoner har sämre hälsa än befolkningen i stort, men också i jämförelse med andra hbtq-personer. (…) Våra förslag handlar om enkla praktiska förändringar för att ge människor mer lika förutsättningar till ett bra liv och en god hälsa.”

Ingen ledamot vågade kritisera förslaget, men handling säger mer än tusen ord. Moderaterna och Kristdemokraterna röstade i första hand återremiss och gick sedan samman med Sverigedemokraterna i ett avslag för att det var ”för dyrt”.
Något förvånande var att Miljöpartiet tidigare i höstas stoppade ett bifall till motionen redan då för att de ville utreda kostnaderna mera. När nu ärendet kom upp igen yrkade de varken bifall eller avslag.

Kommunfullmäktiges beslut är en viktig seger. Eftersom alla förändringar enligt motionen ska ske i samråd med de berörda kommer införandet också att innebära en välbehövlig diskussion om könsnormer och hur de påverkar oss.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!