Hedra Amini genom fortsatt kamp

Stora protester efter att Jina Masha Amini dödades den 16 september ifjol. Kan kampen blossa upp igen? (Foto: CC BY-SA 4.0)

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Inför årsdagen av Jina Masha Aminis död den 16 september laddar Kvinna, Liv, Frihet-rörelsen upp inför protester världen över, men det gör också den iranska regimen som har ökat sin repression. Kända aktivister har varnats för att demonstrera på årsdagen. Familjer till de minst 537 dödsoffren för repressionen tillåts inte gå till gravarna.

Jina Masha Amini.

Chock och förtvivlan spred sig genom rörelsen när nyheten kom att ytterligare en talesperson har dött i fängelset. Javad Rouhi hann bli 35 år gammal. Efter flera månader av tortyr och psykiska övergrepp mötte han samma öde som Jina Masha Amini som också gick bort under inlåsning.
Efter månader av konstanta protester som följde Jina Masha Aminis död under parollen Kvinna Liv Frihet gjorde regimen en skenmanöver och sa att den hatade moralpolisen skulle avskaffas. Men nu ligger stället ett lagförslag om att skärpa lagen från 1983 som förbjuder kvinnor att visa sig utomhus utan hijab, sjal (det brott som Amini anklagades för).
Enligt CNN ökas straffet för att bryta mot slöjförbudet från 10-60 dagar till fem-tio års fängelse. Alternativet att betala böter blir så dyrt att bara eliten kommer ha råd med det.
En miljon varningsmeddelanden har på senaste tiden skickats ut till kvinnor som kör bil utan ordentlig sjal, 2 000 bilar har beslagtagits och 4 000 kvinnor har fått order om att inställa sig hos åklagare. Enligt TT förbjuds utomhuscaféer i Mashhad i nordöstra Iran. Apartheidlagar skärps. I Isfahan får män och kvinnor inte vistas i affärer samtidigt.

Mehrnosh Shafiee (Foto: Natalia Medina).

– På sistone har det skett jättemycket arresteringar, säger Mehrnosh Shafiee från den iranska exilorganisationen SHORA, och fortsätter:
– Alla grupper som har varit ute i resningen har drabbats; lärare, studenter och arbetare. Men folk kommer fortfarande att kämpa. Jag kan inte säkert säga hur stort det blir just den 16 september, men folk kommer att fortsätta.
– Det bildades kommittéer under resningen för olika städer, stadsdelar och arbetsplatser. Nu har kommittéerna ägnat sig åt att knyta kontakt med varandra och utvärdera. Regimen har arresterat alla kända ledare, men den vet inte vilka ungdomarna är, där finns hoppet.
– Rojalisterna försökte kidnappa rörelsen i början av året, men deras ballong sprack. Folk vet att rojalisterna inte alls har samma intressen som folket. Men rojalisterna kommer att försöka igen, vilket förvirrar och försvårar kampen.

Teokratin Iran är också ett superkapitalistiskt samhälle. 95 procent av arbetarna har temporära kontrakt, låga löner och dåliga arbetsförhållanden. Arbetarkampen går hand i hand med kvinnokampen. Mellan april och juni ökade antalet protester bland oljearbetare, tåg- och lastbilsförare.
Vi socialister i andra länder måste varna för illusionen att regeringar i Väst och storföretag skulle kunna hjälpa kvinnor och fattiga i Iran. För att bli av med krigen, fattigdomen och de förtryck som har sin näring i den krävs arbetarkamp för ett socialistiskt samhälle, där arbetare tar över styret av samhället inklusive makten över ekonomin.

Den 16 september sker flera protester i Sverige till stöd för Kvinna, Liv Frihet.
Till exempel 14.00 på Raoul Wallenbergs torg och 15.00 på Slussen i Stockholm samt 13.00 utanför Smedjan i Luleå.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!