Helgens marsch gav plattform åt nazister

”Frihetsrörelsen” är regelbundet med i träsket av högerextrema media, och framträdande personer menar att pandemin är ett påhitt och att ”judarna” står bakom covid (Foto: Natalia Medina).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Med protesterna mot vaccinpass har nazister och höger­extrema fått en ny plattform. Stora nazistiska banderoller i marscher med tusentals deltagare i lördags är en varning och ett hot.

Arrangerade ”Frihetsrörel­sens” Max Winter inter­vjuades i SVT och sa att marschen inte var en samling av högerextrema. Själv ingår han i styrelsen för ett nybildat parti vars huvud­figur är den ökände nazisten Tor Paulsson.
Max Winter och andra i ”Fri­hetsrörelsen” är regelbundet med i träsket av högerextrema media. Flera framträdande personer för fram antisemitiska konspirations­teorier om att ”judarna” står bak­om covid och hela pandemin utmålas som ett påhitt.
I lördags i Stockholm gick ett 30-tal nazister i Nordiska Mot­stånds­rörelsens avdelning. De placerade sedan sina banderoller bakom talarna och försökte dela ut sina flygblad.
Flera andra nazistgrupper fanns också på plats. Ingen av talarna eller arrangörerna tog avstånd. De bara ryckte på axlarna och sa att de inte kunde kontrollera vilka som deltog. Sverigedemokraternas tv-kanal livesände hela eventet.

De allra flesta deltagarna i de stora manifestationerna, 8-9,000 i Stock­holm och 2,000 i Göteborg, har förstås ingen koppling till organiserade nazister. Många är frustrerade över hela covidsituationen och har en berättigad ilska mot politiker i allmänhet. Vi socialister försvarar inte regeringens eller regionernas agerande. Att demonstrationer inte har tillåtits medan köpcentrum fått ha öppet är exempel på hur demokratiska rättigheter faktiskt har inskränkts. Nedskärningar och privatiseringar i vård och äldreomsorg har fått förödande konsekvenser.
Men det kommer aldrig att rättas till av evenemang som i lördags. Allmänna rop på ”frihet” och ilska mot de styrande visar ingen väg fram­åt. Det enbart ökar förvirringen.

De som tar lätt på det högerextrema hotet öppnar dörren för dessa. De högerextrema och nazistiska grupperna har ett helt program för diktatoriska beslut och lagar. De vill mass­utvisa människor ur landet, de är fiender till vänstern, feminister,  klimataktivister, antirasister, hbtq+-personer och alla med rötter i andra länder.   
Nazisterna i NMR tappade mark sedan flera av deras marscher stoppats och ställts in 2017-18, och valresultatet 2018 motsvarade inte alls deras förväntningar. Nya nazistgrupper och högermedia har uppstått, men nästan enbart på internet. Med corona och ökad spridning av konspirationsteorier i bubblor på nätet har de nu fått en ny plattform.

Vänstern, fackföreningar och antirasister måste svara med egna mobiliseringar. Internationella kvinnodagen 8 mars, första maj, klimat­strejker, vårdprotester och hyres­kamp måste aktivera så många som möjligt. Kampfrågorna måste hela tiden kopplas till kampen mot ra­sism och nazism. Det som behövs är gemensam kamp underifrån.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!