Helsingborgs Hamn: Avtal och arbetare uppsagda – fortsätt kamp krävs

Helsingborgs hamn. ”Sveriges Hamnar försöker trycka ner Transports avtal i vår hals”, säger Erik Helgesson, vice ordförande för Hamnarbetarförbundet, i en intervju med tidningen Lag och Avtal den 12 maj (Foto: CC BY 2.5).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Sedan den 12 maj råder ett avtalslöst tillstånd mellan Sveriges Hamnar och Svenska Hamnarbetarförbundet sedan Sveriges Hamnar har sagt upp det så kallade kajavtalet. Arbetsgivaren har sedan man slutit avtal med Transport vägrat att förhandla med Hamnarbetarförbundet och har dessutom försökt försämra anställningsskyddet för hamnarbetarna i ett förslag till nytt avtal.

Förslaget från Sveriges Hamnar innebär att man tar bort företrädesrätten för visstidsanställda till fast jobb i hamnarna, vilket är en klar försämring, anser företrädare för Hamnarbetarförbundet.
”Sveriges Hamnar försöker trycka ner Transports avtal i vår hals”, säger Erik Helgesson, vice ordförande för Hamnarbetarförbundet, i en intervju med tidningen Lag och Avtal den 12 maj.
Arbetsgivarna har nu tagit attackerna på Hamnarbetarna ytterligare ett steg. Sedan den 17 maj är 42 hamnarbetare varslade om uppsägning. Orsaken är enligt Sveriges Hamnar att verksamheten har blivit olönsam på grund av minskad import och export.
I verkligheten råder ingen arbetsbrist. Ingen går sysslolös i hamnen, enligt Hamn­arbetarförbundet.
De 42 arbetare som har varslats om uppsägning utgör 20 procent av de anställda i hamnen.

Arbetsgivaren planerar att riva Skåneterminalen och bygga ut containerhamnen för att utöka verksamheten i hamnen och kunna hantera ännu mera gods i framtiden.
Då gäller det att maximera vinsten, och därför minskar man sina kostnader genom att säga upp 42 arbetare. Detta innebär ett uppskruvat arbetstempo för de som får behålla jobbet och med detta en ökad risk för arbetsplatsolyckor och arbetsrelaterade sjukdomar.

Den 17 maj demonstrerade ett 50-tal hamnarbetare utanför stadshuset i Helsingborg mot uppsägningarna.
Nu behövs ytterligare facklig och övrig mobilisering till stöd för Hamnarbetarna samt mot försöken att dels försämra anställningsskyddet och dels kamp för att stoppa uppsägningarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!