”Helt feltänkt att skära ned på vården!”

av RS Borås

Timo Söderlund, patient på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) i Borås, var arrangören av den manifestation för vården som hölls den 1 maj i Borås. Offensiv fick en pratstund med Timo, som är S-medlem  på cafét på SÄS efter att han kommit från rehabiliteringsbadet. 

– De skär ner på personal där. Det är ju helt feltänkt! För allting är ju färdigt där. Bassängen kostar ju inte ett skit. 
– Jag tycker inte vi ska spara någonstans. Jag tycker vi ska höja skatterna. 
– En städare tjänar 22 000 kronor i månaden. En sjuksköterska tjänar kanske 33 000, en specialistsjuksköterska tjänar kanske 37-38 000. En allmänläkare tjänar kanske  55-60 000. En regionpolitiker tror jag tjänar 65 000. Och blir de regionråd, i alla fall i Östergötland, då får de 120 000 kronor i månaden!
– Personalen som jobbar i badet, de kanske har en lön på 26 000 kronor per månad. Skicka hem en av de där politikerna, så kan de anställa fyra-fem stycken rehabpersonal till badet! 
Timo är kritisk till de senaste regeringarnas skattesänkningar. 
– Det var ju skatterna som byggde upp vår välfärd. Inte konstigt att den rasar nu när man sänker skatterna för de rika, och slopar vissa skatter helt. Sedan började man sälja ut och privatisera. Sjukvård, äldrevård, post, järnväg, apotek med mera. Hur bra blev det? 

Vad tyckte du om 1 maj i Borås? 
– Vi var där, det kändes bra, det var flera personer som höll tal. Det känns som att vi har gjort någonting. Istället för att bara gnälla och sitta hemma, så har vi faktiskt gjort någonting, och vi har gjort det tillsammans. Och vi var ungefär 50 personer på torget. 
– Jag har träffat några av dem efteråt, människor som jag aldrig hade träffat innan och de tyckte också att det var bra. Vi förändrar nog inte världen på det mötet, men vi har i alla fall gjort någonting. Så jag känner mig ganska nöjd. 

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv står för politiker på arbetarlön.
Vi säger nej till nedskärningar, privatiseringar och marknadsstyrningen  av vården och manar till ett riksomfattande uppror för en upprustad, jämlik vård i alla delar av landet, samt uppvärdering av personalens löner och arbetsvillkor. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!