Hemtjänstanställda i Göteborg ryter ifrån: ”Slutpratat”

Allt fler protester från personal i olika välfärdsyrken äger rum löpande i takt med nedskärningarna (Foto: Kristofer Lundberg).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Den 20 februari demonstrerade 200 hemtjänstanställda utanför Göteborgs kommunfullmäktige för mer pengar till välfärden, för att ta bort resurspassen och centraldriften. Det tydliga budskapet var att ”stressen och pressen på jobbet måste få ett slut”.

Anna Skarsjö, Kommunal Väst ordförande, konstaterade att ”nu är det slutpratat”. Hemtjänstens personal drabbas av sjukskrivningar och psykisk ohälsa som ett resultat av underbemanning och personalbrist när välfärden urholkas. 
Anna Skarsjös, Kommunals och LO:s kritik mot den borgerliga alliansen är befogad, men de nämner inte att socialdemokratin är medansvarig till utvecklingen med kronisk underbemanning och sämre arbetsmiljö, där färre ska göra mer på kortare tid. Att bemanningen har dalat visas av att var fjärde undersköterska har försvunnit sedan 1999. 

År 2019 var ett år då nedskärningarna haglade i Göteborgs stad. 
Alliansen tog över makten i Göteborg årsskiftet 2018/2019 som ett resultat av socialdemokratins katastrofval och ovilja att samarbeta med de rödgrönrosa. De gick genast hårt fram med besparingar på tidigare reformer. Nämnder uppmanades till ”besparingar”. Välfärd och social service tvingades på knä och personalen skulle minska. 

Den 21 februari rapporterade Göteborgs-Posten att Göteborgs stad går med 1,5 miljarder kronor i vinst, en miljard över budget. Detta kommer som ett resultat av en brutal nedskärningspolitik. 
Gratis simundervisning lades ned, gratis inträde på kommunala simhallar slopades och Västtrafiks periodkortssubventioner skrotades. Dessutom bantades skola, förskola, sjuk- och äldrevård, och avgifter infördes på förskola och fritidshem under alla årets månader. Axel Josefsson (M), kommunstyrelsens ordförande, slår sig för bröstet med överskottet; ”ett kvitto på att vi är på rätt väg”.

Styret gick i maj ut till alla nämnder med uppmaning att spara. 100 miljoner kronor skars bort. ”Det visar att det finns utrymme i den kommunala verksamheten”, menar Josefsson. 
Tillsammans med de kommunala bolagen gör kommunen ett överskott på 2,2 miljarder kronor. Priset har betalats av anställda och brukare. Pengar som skulle ha gått till verksamhet har istället lagts på hög. Ute på stadens arbetsplatser går de anställda på knä.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!