Hemtjänsten i Hedemora ska slopa minutstyrningen

Avvikelserna har varit många i Hedemora (Foto: CC BY-SA 3.0).

av Virpi Palmunen // Artikel i Offensiv

Det har länge varit känt att hemtjänsten har haft stora problem med att bemanna. Anställda har flytt jobbet. Även flera chefer, 22 stycken, har slutat på tre år.

Avvikelserna har varit många i Hedemora. Klagomålen mot personalen har varit flera, till exempel att de äldre kastas i sängen och dras i armarna. Det visar att personalen har varit oerfaren, då jobben har bemannats med vikarier. En anställd har anmält situationen till IVO.
Till sist kom det upp till politisk nivå i januari 2023, då S-ordföranden i omsorgsnämnden fick ta del av läget och krävde åtgärder, och det har lett till att arbetssättet nu ändras.
En ny förvaltningschef, Carina Björk, har tillträtt och tagit beslutet i maj att ta bort det minutstyrda schemat i hemtjänsten. Avsikten är att ge mer självbestämmande för personalen att styra upp arbetet själv.
Detta är inget nytt sätt att jobba på, det gjorde man innan den påtvingade minutstyrningen kom att användas i hemtjänsten.
Jobbar man med människor fungerar verkligheten sällan efter ett minutschema.

Problemet med minuträkningen är också att minuterna inte räcker till för att utföra arbetsuppgifterna och att minuterna för att förflytta sig mellan vårdtagarna knappast har existerat. Detta har skapat en enorm stress hos de anställda.
Den hårda styrningen med ett minutschema har visat hur arbetsmiljön har blivit extremt dålig och hur de anställda har flytt yrket.
– Facket välkomnar beslutet att slopa minutstyrningen. Personalen kommer att må bättre och bli stadigvarande, säger Ann-Ci Steneryd, sektionsordförande på Kommunal.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!