Het avtalsrörelse efter budgeten

2006-10-18 14:31:54
Handels avtalssekreterare John Haataja varnar efter regeringens budget för en het avtalsrörelse. Och bakom handelns arbetsgivare samordnas kapitalisternas front av Svenskt Näringsliv.

– Bara försämringar för alla löntagare. A-kassan ställer till problem med höjda avgifter och sänkta ersättningar för de svagaste. Och avsikten med de höjda fackavgifterna är förstås att folk inte ska ha råd att vara med, säger Haataja til Offensiv om budgeten.
– Det kommer att bli hett, säger han om den kommande avtalsrörelsen.
Ändå menar Haataja att en ”väldigt, väldigt hög produktivitet” även inom handeln borde underlätta kraven på höjda lägstalöner.
Problemet är att Svensk Handel (arbetsgivarorganisationen) samtidigt vill komma åt en försämring av de för dem handelsanställda så viktiga OB-ersättningarna, som för många kan betyda 2 000-3 000 i månaden.

Rusta till strid

– Och så kräver Svenskt Näringsliv att de ska godkänna varje avtal. De har sedan förra avtalsrörelsen återupprättat sin centrala roll, förklarar John Haataja.
Gentemot detta har LO nu enats om att förutom höjda lägstalöner kräva en jämställdhetspott för kvinnolöner under 20 000 kronor.
Inom detaljhandeln, där 70-75 procent är kvinnor, ligger snittlönen för heltidsarbetande på 17 500 kronor. Samtidigt ligger snittlönen inom partihandeln (lager m m), där 80 procent är män, på 19 500.
Utmaningen är då att vinna en rejäl höjning för alla och samtidigt utjämna dessa skillnader.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!