Heta protester efter sommarvård i kris

2013-07-10 12:44:29
Sommarens akuta vårdkris fick mycket lite utrymme i partiledarnas tal under politikerveckan i Almedalen.
– Det är förödande med politiker som inte vill prata om vårdens problem, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Ia Jeppsson, en av talespersonerna för Barnmorskeupproret, instämmer.
– Ja, de undviker ju det och det är ju inte så svårt att förstå varför, då det kostar pengar, säger hon till Offensiv.


Så här skrev 14 företrädare för Barnmorskeupproret den 15 juni, strax innan semestertiden: ”Vi barnmorskor har tappat tålamodet…Vi har larmat om och om igen. Informerat på samtliga nivåer. I förra veckans DN får vi ta del av Anna Nergårdhs svar på frågan ’Vågar du lova stockholmarna en säker vård?’. Svaret från Stockholms chefläkare är: ’Den kommer att vara säker och människor kommer att få den vård de behöver’.
Det är lögn! Vad är säker vård? Att inte bli svårt skadad eller dö? Vi skäms över den vård vi alltför ofta tvingas bedriva. Om den inte blev undermålig eller rent av skadlig, så var det för att vi slog knut på oss själva”.
Idag mitt i juli säger Ia Jeppsson till Offensiv att det blev precis som befarat. Lika illa som under vårmånaderna, en negativ spiral där föderskor inte kan tas in och därför skickas runt.

– Bara ännu mera skört, då jobbet görs av nyfärdiga och oerfarna barnmorskor, med hjälp av barnmorskor som inte tar ut hela sin semester.
Hon tycker ändå att barnmorskorna har fått ett visst gehör, även om det inte har hunnit få effekt på sommarvården.

– Vi får in barnmorskor i de rådgivande organen, samtidigt som en firma ska göra en genomlysning av förlossningsvården. Kanske kan vissa omprioriteringar göras från den mest högteknologiska vården. Förhoppningsvis kan också ett beslut drivas fram om ett nytt BB på Sofiahemmet.
Även sjuksköterskor och läkare befinner sig på krigsstigen i hela landet.

Sjuksköterskor ryter ifrån planerar redan för nya protester efter sommaren och ett läkarupprop har hittills samlat över 8 300 namn.
Folkkampanjen för gemensam välfärd genomför också under sommaren flyg­bladsutdelningar vid Stockholms sjukhus, som en del av förberedelserna inför landsomfattande manifestationer den 21 september.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!