Hets mot Rosengård

2009-02-04 17:05:59
Regeringen använder sig av ovetenskaplig forskning för att spä på islamofobin i samhället. Man vill slå ett slag mot den politiska radikaliseringen i förorterna och samtidigt vända uppmärksamhe- ten bort från de verkliga problemen.

I en rapport från Försvarshögskolans Centrum för Asymmetriska hot och Terrorismstudier (CATS), beställd av regeringen, varnar Magnus Ranstorp för att en ökande religiös och politisk radikalisering hotar vårt samhälle. De externa faktorerna som skapar problemet är enligt rapporten att verkliga eller uppdiktade globala orättvisor ”utan filter” visas i media och påverkar ungdomar starkt, samt att kulturkrockarna inte kan hanteras på sko- lorna.

Magnus Ranstorps lösning på problemet är ökad samverkan mellan polisen och Säpo, samt att polisen ska utbildas för att bättre känna igen tecken på islamistisk radikalisering. Som exempel ges ökad skäggväxt, utlandsresor med ”diffusa syften” och utövandet av fysiskt krävande idrotts­aktiviteter, exempelvis kampsporter. Dessutom uppmanas det till noggranna kontroller av alla kulturföre­ningar i Malmö och man är även inne på moderaternas spår om tydligare information för nyanlända invandrare om hur svenska lagar och värderingar fungerar.

Rapporten har sågats av tre forskare vid Lunds universitet, som anser att rapporten har sådana brister att den hade underkänts vid ett uppsatsseminarium på grundnivå. Källmaterialet har förstörts, vilket gör rappor- ten omöjligt att granska för utomstående. Förstörelsen av källmaterialet har nu även polisanmälts. Integrationsminister Nyamko Sabuni, som mottog den mediokra rapporten i förra veckan, väljer trots allt att försvara den och fortsätter samtidigt med sina beskyllningar mot Rosengårdsborna.
Ranstorps varnar för att religiösa fundamentalister agerar som åsiktskontrollanter och uppmanar invandrare i förorterna till isolering från det svenska samhället. Vem som i själva verket har intresse av att förhindra att avvikande åsikter kommer till uttryck och som avgränsar de utarmade för­orterna från övriga samhället är tydligt. När diskriminerade människor utan arbete och social trygghet prote-sterar skickar myndigheterna ut kravallpolisen istället för att satsa resur- ser på att lösa de verkliga problemen.

Nu krävs kamp för en massiv upprustning av förorterna. Omedelbara renoveringar av utarmade bostäder samt nybyggen av fler billiga hyresbo-städer för att motverka trångboddheten behövs. Dessutom krävs en riktig jobbpolitik för en bättre integration, med stora satsningar för fler tjänster främst inom offentlig sektor.

Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!