HGF-topparna har lyxlöner

Det är en enorm klyfta mellan ledningen och medlemmarna. På bild Marie Linder (Foto: Hyresgästföreningen).

av Carlos Gutierrez // Artikel i Offensiv

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linders avgångsvederlag motsvarar 2 450 medlemmars årsavgifter, avslöjar Expressens granskning.

Till detta har Marie Linder 1,4 miljoner kronor i årslön, motsvarande över 116 000 kronor i månaden. Dessutom avsätter Hyresgästföreningen 495 000 kronor per år till hennes pension. 
Erik Elmgren är ny förbundschef på Hyresgästföreningen. Hans företrädare Jonas Nygren hade en årslön på 1,2 miljoner kronor, och dessutom avsattes det 368 000 kronor per år till hans pension. 
Men det är inte bara i den absoluta toppen som miljonerna rullar in på de privata kontona direkt från medlemsavgifterna. Expressen avslöjade också hur samtliga nio regionchefer tjänar runt en miljon per år och ingen av dem bor i hyresrätt, utan i mångmiljonvillor. 

– Det är en sak att ha en akademisk syn på fattigdom eller läsa sig till vad det innebär. Men lever man inte i den verklighet där varje procent i en hyreshöjning betyder något för de människor som ska betala hyran, då förstår man inte, kommenterade den uteslutna regionordförande Kristofer Lundberg i Expressen.
Han har på de två senaste stämmorna, 2016 och 2018, kritiserat lönerna i toppen (stämmorna är Hyresgästföreningens högsta beslutande organ). 2016 konstaterade han bland annat:
”Hyresgästföreningen är en folkrörelse som framför allt byggs av lokala eldsjälar, som efter sin ordinarie arbetstid på ideell basis lägger själ och hjärta för att bygga denna rörelse i allt från trygghetsskapande åtgärder till lokalt bostadspolitiskt arbete. Visst sticker det då i ögonen när vi samtidigt ser vilka löner man har i toppen i organisationen.Vad skapar det för kultur när topparna i Hyresgästföreningen har mer gemensamt med bostadsbolagens vd:ar än med de egna medlemsleden?”

I Expressens granskning framkommer det också att medlemsintäkterna (526 miljoner kronor) inte täcker lönekostnaderna (572 miljoner kronor) för de över 850 anställda. Hyresgästföreningens totala verksamhetsförlust 2019 var 96 miljoner kronor. 
Expressen ringde upp alla regionchefer, förbundschefen och förbundsordförande, men ingen ville svara på frågor. Michael Syrén, som har gjort granskningen, intervjuades i SVT (dit även Hyresgästföreningen bjöds in, men avböjde). Trots detta skriver de på sin hemsida och i sin kommunikation till medlemmar och förtroendevalda att:
”Expressen/GT har valt att granska Hyresgästföreningen. De har tittat närmare på vår organisations ekonomi, löner och arvode till förbundsordförande och regionchefer. Vi har inte fått komma till tals.” En ytterst oärlig form av retorik i syfte att avleda medlemmarnas ilska. 
Inte sedan dåvarande förbundschef Jonas Nygren i Dagens Industri den 6 januari 2019 deklarerade att Hyresgästföreningen öppnar för en friare hyressättning har ilskan varit så omfattande. På Hyresgästföreningens Facebooksida haglar kommentarer om medlemmar som nu lämnar föreningen. 

Redan under 2020 lämnade uppemot 70 000 medlemmar föreningen, något som inte vägdes upp av nyrekrytering. Ett historiskt tapp på 21 000 medlemmar blev resultatet och ett ekonomiskt bortfall på 21 miljoner kronor.
Att missnöjet är stort med hur föreningen sköts är ett faktum. Offensiv har fått flera skrivelser och dokument till sig som avslöjar missnöjet och en svidande kritik mot brist på demokrati bland de förtroendevalda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!