Historielöst om Sverige

Kolonial historia gör sig ständigt påmind i norr och detta program är en av alla gånger (Foto: SVT, Historien om Sverige).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Den nya serien ”Historien om Sverige” sågas av en museiarkeolog efter det första avsnittet. Serien är missvisande, då historieskrivningen centreras till södra delen av landet och knappt nämner utvecklingen i norr.

Kolonial historia gör sig ständigt påmind i norr och detta är en av alla gånger. Oftast handlar det om människans modernare historia, men mönstret är en centrering runt majoritetssamhället eller maktens centrum.
I det första avsnittet, som avhandlar stenåldern, beskrivs det hur människogrupper från jägar- och samlarsamhällen letar sig in i Sverige från istidens avsmältning. Programmet beskriver hur folkgrupper invandrade söderifrån in i södra Sverige och upp längs den norska kusten, men även om hur grupper senare invandrade österifrån till norra Sverige och fortsatte ner längs den norska kusten.
Men i programmet nämns knappt norra Sverige, utan utvecklingen av människor och samhället kulturellt, socialt och ekonomiskt centreras till södra Sverige.

Den hade kunnat vara bra om det inte vore för att den fortsätter på det koloniala arvet.

Kritiken som har framkommit i och med programmet ”Historiskt eftersnack”, som ska diskutera varje avsnitt av ”Historien om Sverige”, kommer från Nils Harnesk, arkeolog vid Norrbottens museum och handlar om att den utveckling som skedde i norra Sverige såg annorlunda ut än i södra delarna av landet.
Exempelvis rörde sig folk mellan Skandinavien och nuvarande Ryssland, det vill säga mellan öst och väst, jämfört med södra Sverige där folk rörde sig mellan nord och syd. Harnesk menar att SVT:s produktion inte har utgått från modern forskning som bland annat bedrivs i Norge och Finland.
Även vid Luleås tekniska universitet har forskare i veckan redovisat en lång studie som pekar på att ståltillverkning skedde i norra Sverige tidigare än vad äldre studier har visat, för närmare 2 000 år sedan. Kunskaper om ståltillverkning ska ha kommit till norra Sverige österifrån.

SVT:s produktion är påkostad och snygg med skådespelaren Simon J. Berger som berättaren som kliver in i historiska scener. Insatsen och produktionen har jämförts med ett försök att efterlikna David Attenborough och Planet Earth.
Den hade kunnat vara bra om det inte vore för att den fortsätter på det koloniala arvet. Kritik som har kommit från andra håll har dels varit SD:s svans av rasister vilka har gått i taket då seriens början har tagit upp forskningen som har skett med modern DNA-teknik, vilken har påvisat att de första människorna att befolka Sveriges södra delar hade mörk hy.
Samtidigt har även SVT kritiserats för att hela produktionen är att vika ner sig för SD:s hetsjakt på public service eftersom SVT först lade ner den svenska versionen av Drag Race.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!