Historien visar att kamp lönar sig – gå med i RS/ISA!

Jonas Brännberg.

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Det är ingen tvekan om att man känner historiens vingslag på 1 maj, som först utlystes som en kampdag för 8 timmars arbetsdag. Hela vår historia visar att kamp lönar sig. Alla framgångar är kopplat till arbetarklassens organisering, styrka och i slutändan beredskapen att kämpa, demonstrera och strejka för våra krav.

Vi ser det varje idag. Nyligen dömdes polisen som genomförde det rasistiska mordet på George Floyd. Många med mig är säkra på att han inte hade dömts om det inte var för Black Lives Matter-protesterna förra året – den största rörelsen i USA:s historia. 
Men BLM visar också på kampens begränsningar. Derek Chauvin dömdes, men systemet är kvar: där polisen fortsätter att skjuta svarta till döds, där miljoner låses in i fängelsefabriker, där de rika tjänar miljarder på att betala lägre löner till svarta, hispanics, kvinnor eller andra som diskrimineras under kapitalismen.

Pandemin har avslöjat kapitalismen som ruttnare än någonsin. 
• Var fjärde person i de rika länderna har vaccinerats, medan bara var 500:e fått vaccin i resten av världen.
• Flera hundra miljoner har förlorat jobbet medan världens dollarmiljardärer har ökat sin förmögenhet med 54 procent under pandemin.
• Medan människor går hungriga rustar stormakterna sig till tänderna. USA och Kina driver ett kallt krig mot varandra, och båda använder vaccinleveranser som utpressning mot andra länder.
Det här kan kännas nedslående, men det finns också hopp: Trots en global pandemi har de styrande inte lyckats bryta den globala trend av massprotester som utvecklades redan 2019. Förutom BLM kom kampen nära med den heroiska rörelsen i Belarus. Under våren har vårdpersonal i Myanmar gått i täten för kampen mot militärjuntan. Och förra veckan bröt en generalstrejk ut i Colombia.

Allt fler känner att vi kan inte fortsätta leva så här, och är beredda att kämpa för förändring. Men även om kampen kan uppstå spontant behövs organisering för att vinna. Därför behöver kampen den socialistiska organiseringen. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) bygger International Socialist Alternative (ISA) – ett socialistiskt världsparti. Vi deltar i kamp varje dag och har varit med att vinna viktiga segrar: till exempel för rätten till abort på Irland eller rörelsen med vår kommunfullmäktigeledamot i Seattle, Kshama Sawant, som vunnit kampen för 15 dollar minimlön och ökad beskattning av världens rikaste man – Jeff Bezos. 
Det här har gjort de rika vansinniga, och nu försöker de avsätta Kshama genom en odemokratisk domstolsprocess. Solidaritetskampanjen för att försvara Kshama är en viktig strid – vi har redan vunnit två gånger mot Bezos & co, och skulle vi vinna igen visar det verkligen vad som är möjligt.
Men vi kämpar inte bara för smulorna på kapitalisternas bord, små förändringar som kan vara bra men alltid är otillräckliga. Varken människor eller vår planet har råd med kapitalismen; därför behövs kamp för att störta hela det här systemet. 1 maj ger oss styrka att göra allt vi kan i kampen och uppbygget av det socialistiska alternativet. Gå med i RS och ISA!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content