Historisk Earth Strike skakar makthavarna!

27 september 2019 är redan historisk. På minst 6600 platser i världen i 170 länder genomfördes massiva demonstrationer och strejker. I Sverige var demonstrationerna de största på många år, kanske sedan protesterna mot Irakkriget 2003. Unga Socialister och Rättvisepartiet Socialisterna deltog i protesterna med ett tydligt antikapitalistiskt budskap – systemförändring måste betyda socialistisk förändring! Här är rapporter och bilder från klimastrejkerna landet runt. Rapporter från övriga världen kommer löpande på RS internationella organisation CWI:s Facebook och hemsida.

Stockholm

Luleå och Norrbotten

Cirka 500 personer deltog i den största klimatstrejken hittills. ”Olja, kol och profit – dödar planeten bit för bit” och ”Ändra systemet – inte klimatet” var populära talkörer.
– Vi har utlyst strejk. Jag har aldrig strejkat förut men det här är en exceptionell situation som kräver exceptionella åtgärder, sade Lars Andersson från fackföreningen SAC till dånande applåder.
Även i Boden, Kiruna, Gällivare, Piteå, Arvidsjaur och Jokkmokk organiserades protester.

Innan demonstrationen i Luleå genomförde även Unga Socialister och Rättvisepartiet Socialisterna en protestaktion utanför Swedbanks kontor, i protest mot deras investeringar i skövling av Amazonas.

Demonstrationen i Stockholm var otroligt stor. 60 000 deltog i den största demonstrationen sen Irakkriget 2003. Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister deltog i ett antikapitalistiskt block i demonstrationen. ”Internationell solidaritet – vi har bara en planet” var en populär talkör.

Sundsvall

Tio gånger så många som för en vecka sedan strömmade till Vängåvan i centrum. Minst 400 deltog i den största klimatstrejken hittills med större andel elever än någon gång tidigare. Bland annat hade två skolklasser med 8-9 åringar gått flera kilometer för att delta och ropade talkörer högre än alla andra. Rättvisepartiet Socialisterna skickade ett tydligt budskap.
Barn och ungdomar fick företräde till att tala och flera gick fram och greppade micken. För Rättvisepartiet Socialisterna talade högstadieeleven Gottfrid Grubb som fick applåder för sin uppmaning till alla att göra sitt för miljön men att det viktigaste är rikta kampen mot de storföretag som står för större delen av koldioxidutsläppen och klimatuppvärmningen. Sol, bra stämning i Sundsvall när en ny generation av barn och ungdomar tog sina första steg i kampen för en framtid.

Norrköping

I Norrköping deltog uppemot 500 personer i klimatstrejken.

Göteborg

Trots ösregn deltog över tio tusen i en massiv strejk i Göteborg. Och visst blev det en strejk i rätta bemärkelsen då kollektivtrafiken och annan trafik lamslogs under ett par timmar i centrala Göteborg. Demonstrationen från Bältespännarparken till Gustav Adolfs Torg tog ”aldrig” slut. Flera tal och uppträdanden hann genomföras och det bara fortsatte välla in folk på torget.
Från scenen gavs ingen nåd i inledningstalet. Systemet ifrågasattes, storföretagen lyftes som de verkliga bovarna och de som står för 70procent av alla utsläpp ”Vi ska samla fler till vår kamp, till dess att de rika, giriga jävlarna inte har något annat val än att lyssna på oss”, sades mot slutet av talet.

Umeå och Ammarnäs

1400 personer, både unga och äldre, hade samlats på Rådhustorget i Umeå vid lunchtid för att tåga mot stadshuset. Talkörerna var många och ljudliga: ”Vädret kraschar -snabbare beslut” Världen brinner – snabbare beslut” ekade mellan husväggarna när tåget längs Umeås gågata. Dagens demonstration var den största klimatprotesten hittills i Umeå. Lika imponerande av de västerbottniska protesterna var den i fjällbyn Ammarnäs. Där samlades tio personer, en tiondel av byns invånare, utanför affären för att delta i den världsomspännande protestdagen.

Örebro

I Örebro samlades 800 personer i en massiv marsch. Flera av talarna pekade på behovet av att ändra det ekonomiska systemet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!