Historisk framgång för RS i valet

2006-09-27 12:28:19
Med åtta kommunala mandat och större geografisk spridning har Rättvisepartiet Socialisterna tagit avgörande steg framåt i årets val.

Resultatet är historiskt på flera sätt:
• RS har aldrig tidigare fått över 1 000 röster i tre kommuner. Dessa är dessutom regionala centra, med sammanlagt över 250 000 invånare.
• RS har nu fler kommunala mandat än andra partier till vänster om riksdagen. Medan kp talar om ”högervindar” har RS visat att det går attt vinna stöd bland breda grupper arbetare för en socialistisk politik.
• För första gången har ett uttalat socialistiskt alternativ till vänster om partier i riksdagen tagit mandat i Stockholms län.

Bygget av RS

Vi har samtidigt under valkampanjen värvat 28 nya medlemmar i de tre huvudorterna. Och många fler intresserade har hört av sig, vilket lovar gott för medlemsvärvningen den närmaste tiden.
Valkampanjen har också lagt grunden för den fortsatta höstens politiska kampanjer. Vi genomförde demonstrationer mot rasistpartierna i Luleå, Umeå och Haninge. I Haninge, tidigare sverigedemokraternas skyltfönster, har sd i kontrast till resten av landet bara ökat med 72 röster sedan 1998. I Piteå, där RS ställde upp för första gången, fick sd bara 133 röster, trots att man försökt göra Piteå till sin inkörsport i Norrbotten.
RS valkampanj har också varnat för högeralliansens hot mot fackliga rättigheter och a-kassan. Facket måste nu agera, både mot den nya regeringen och inför avtalsrörelsen.
Det är ur denna kamp som möjligheter till nya politiska alternativ kan växa fram de närmaste åren.

RS och nytt arbetarparti

Det är bara masskamp underifrån som kan stoppa försämringar och bygga ett nytt politiskt alternativ för arbetarklassen. Vi har under valrörelsen förklarat att RS, även med kommunala mandat, inte ensamma kan driva igenom vårt program. Till det krävs kamp.
Det behövs ett nytt arbetarparti. Precis som våra kamrater i SAV i Tyskland, som bygger det nya partiet WASG, är RS beredda att delta i nya initiativ för att samla till kamp mot högerregeringen och mot rasism. Exakt hur detta kommer att ske i Sverige beror på vilken kamp som utvecklas.
För RS gäller nu att fortsätta bygga partiet efter valet, samtidigt som vi tar initiativ till kamp och kampanjer. Är du intresserad
– ring 08-605 94 03
– maila rs@socialisterna.org

Per-Åke Westerlund

RS – 6 723 kommunala röster
Kommunröster
mandat
Umeå
2 7473
Luleå
1 8623 (+1)
Haninge
1 248
2 (+2)
Stockholm
309

Piteå
284

Göteborg
165

Sundsvall
108


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!