Historisk vänsterseger i Colombia

Gustavo Petro är den första vänsterpresidenten någonsin i Colombia (Foto: Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Vänsterkandidaten Gustavo Petro vann söndagens presidentval i Colombia mot ”TikTok-kungen” Rodolfo Hernández, en Trumpliknande figur (superrik högerreaktionär vars smeknamn kommer från att han drivit sin valkampanj på sociala medier).
– Från och med idag förändras Colombia, en verklig förändring som leder oss till ett av våra mål: kärlekens politik – förståelse och dialog, säger Gustavo Petro i ett uttalande enligt SVT Nyheter.
Valresultatet är historiskt på så sätt att det är första gången en vänsterkandidat vinner valet i Colombia. Han vill nu verka för att utjämna de sociala klyftorna i landet och göra landet till ”en stormakt” i kampen mot klimatförändringarna.
Även den nye vicepresidenten Francia Márquez blir historisk: som kvinna, svart och miljöaktivist representerar hon en stor del av folket som hittills aldrig representerats på så hög politiskt nivå.

Men om Gustavo Petro och hans parti Pacto Histórico por Colombia (Historiska pakten för Colombia) ska kunna driva en politik för att motverka de enorma klassklyftorna i landet måste kapitalisternas makt utmanas och systemet skrotas – att använda presidentämbetet till att bygga rörelser och kamp underifrån för en socialistiskt förändring måste nu vara nästa steg. Annars blir det inget av folkets stora förhoppningar på förändring.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!