Historiskt massmöte planeras i Göteborg

av Carlos Gutierrez

Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen Väst och aktiv i RS, förbereder kampen för en rättvis bostadspolitik.

Historiskt massmöte för hyresrätten planeras i Göteborg i slutet av mars. Mötet siktar på att samla 700 förtroendevalda och medlemmar i Hyresgästföreningen för att organisera kampen mot marknadshyra, ombildning och utförsäljning och få allmännyttan tillbaka till sina rötter.

Det var i början av februari som Hyresgästföreningens regionordförande Kristofer Lundberg bjöd in alla lokalföreningars ordförande i Västra Sverige till ett möte mot bakgrund av januariavtalet.

Det blev ett möte som tog avstamp i vad som nu är nödvändigt för att försvara hyresrätten och hyressättningssystemet mot S- och MP-regeringen och dess överenskommelse med C och L.

Hyresgästföreningen i Västra Sverige har tagit fronten i den bostadspolitiska kampen. Redan har flera lokala föreningars årsmöten antagit uttalanden som manat till protester. 

Att de lyckas samla stort engagemang i Västra Sverige beror på år av lokala strider där hyresgästkollektivet vunnit viktiga segrar som kunnat visa att kamp lönar sig, kombinerat med tydlig folkbildning om rörelsens historia och uppgifter.

Detta medvetna arbete har varit helt nödvändigt för att förbereda rörelsen för de protester som nu står för dörren. I Västra Sverige befinner sig rörelsen i ett tvåfronts­krig, dels regeringens attacker och dels det kommunala styrets då allmännyttan genom AB Framtiden planerar ett frontalangrepp mot Hyresgästföreningen. 

AB Framtiden har för avsikt att säga upp boinflytandeavtalen mellan Hyresgästföreningen och de kommunala bolagen – en total attack mot föreningen. Det är ett hot mot de lokala verksamhetsmedlen, mot föreningens lokaler i bostadsområdena, mot de projekt de driver för trygghet och inflytande, men allvarligast av allt är ifrågasättandet av rätten att företräda hyresgästerna lokalt. De vill vingklippa landets största förening. 

Det välbesökta ordförandemötet i början av februari pekade på allvaret i den nya politiska situationen och uppmanade till kamp och organisering med massmöten och landsomfattande protestdagar.

De sträckte också ut handen till fackföreningsrörelsen att göra gemensam sak med anledning av de pågående attackerna på arbetsrätt och strejkrätt.

Det som särskiljer Hyresgästföreningen i Västra Sverige är att de gör sina samlingar konkret, de går vidare med vad de förtroendevalda diskuterar och omsätter det i praktik.

Mötet antog ett uttalande om behov av massmöten och redan planeras ett massmöte den 31 mars klockan 13.00 i Draken på Järntorget i Göteborg.

För alla som vill rädda hyresrätten, bekämpa marknadshyra, ombildning och utförsäljning kommer detta att vara ett viktigt möte att delta på och mobilisera till.

Massmöte: Rädda Hyresrätten!

• Rädda hyresrätten: Nej till marknadshyra, ombildning och utförsäljning.

• Tillbaka till rötterna: Allmännyttan igår, idag och imorgon.

Tid: Söndagen den 31 mars kl 13.00. Plats: Draken på Järntorget med plats för 700 personer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!