H&M hyvlar – anställda sägs upp: ”Nya LAS tandlös”

Nu vill H&M genomföra ytterligare en hyvling, med ännu sämre erbjudanden. Motivet till detta är enligt H&M:s HR-chef Karin Stenström ”ändrat shoppingbeteende hos kunderna”. Dvs minskade profiter för företaget (Foto: CC BY-SA 4.0).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

I oktober 2021 varslade företaget H&M anställda i 69 butiker runt om i landet om att man ville genomföra en omorganisation och neddragningar. I praktiken innebar det uppsägningar. Men för att kringgå turordningsreglerna i LAS (lagen om anställningsskydd) valde H&M att skära ner på de anställdas arbetstimmar genom hyvling. Cirka 1 500 anställda ska få sin arbetstid förkortad.

Genom hot om att bli uppsagda vill företaget pressa de anställda till att acceptera de nya arbetstiderna eller att bli av med jobbet.
H&M:s ultimatum innebär att många av de anställda inte kan leva på den lön man får ut eftersom antalet timmar har minskat kraftigt. Dessutom har H&M helt godtyckligt erbjudit de anställda helt olika villkor och helt olika antal timmar. Genom att göra om arbetstiderna och scheman hoppas företaget på att de anställda ska säga upp sig, eftersom man inte kommer att kunna leva på sin lön längre.

Nu visar det sig att hyvlingen som H&M har genomfört inte har lett till de resultat som man hoppades på. I många butiker har personalen tackat ja till de nya villkoren, istället för att säga tack och hej, som H&M hade hoppats på.
Nu vill H&M genomföra ytterligare en hyvling, med ännu sämre erbjudanden. Motivet till detta är enligt H&M:s HR-chef Karin Stenström ”ändrat shoppingbeteende hos kunderna”.
I klartext har H&M:s vinster minskat, och det får de anställda betala genom uppsägningar.

Handels ordförande Linda Palmetzhofer är kritisk till nya LAS, som inte skyddar mot hyvling.
I höstas ändrades lagen genom ett riksdagsbeslut så att anställningsskyddet försämrades. Samtidigt fick arbetsgivarna ökade möjligheter att säga upp personal och att göra sig av med ”obekväma anställda”.
Nu visar H&M:s hyvling och påtvingad arbetstidsförkortning att LAS inte fungerar och är tandlöst, enligt Linda Palmetzhofer. Nya LAS används för att kringgå reglerna så att arbetsgivarna kan genomföra hyvlingen helt enligt deras villkor.

Under hösten 2021 drevs det kampanjer för att stoppa förändringarna och försämringen av LAS.
Kritiken var att nya LAS skulle leda till ökad makt för arbetsgivarna och ytterligare försvagning av skyddet för de anställda. Precis detta drabbar nu de anställda på H&M.
Facket måste mobilisera sina medlemmar till kamp och förbereda för strejk för att stoppa hyvlingar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!