Högaktuell bok om kurder, Nato och Erdoğan

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Kurdo Baksi kom till Sverige som 15-åring efter militärkuppen i Turkiet 1980. Hans far hade varit partiledare för ett prokurdiskt parti och hans bokhandel stängdes av militären.

Hans nya bok Endast den som är turk är lycklig – Erdoğan, kurderna och Sverige är högaktuell och intressant läsning.
Boken blandar personliga erfarenheter med historiska fakta och aktuell debatt. Om Nato får vi veta att Turkiet blev medlem efter att ha skickat 20 000 soldater till Korea-kriget. Därmed kunde Nato, det vill säga USA, 1954 etablera den stora flygbasen i Incirlik. Där står idag 70 amerikanska bombplan beredda, och där finns kärnvapen.
Natomedlemskapet handlar också om Turkiets strategiska läge i en region med stora oljetillgångar. Kurdo Baksi tror att landet blir kvar som Natomedlem, även om en diktatur liknande Saudiarabien skulle upprättas.

Kurdernas kamp och situation dominerar självklart boken. När Kurdo Baksi var 10 år deltog han i sin första demonstration. Högerextrema Grå Vargarnas grundare Alparslan Türkeş planerade att hålla tal i den stora kurdiska staden Diyarbakir, men stoppades av massdemonstrationer trots att han hade full uppbackning av militär och polis.
Kurdo Baksi berättar om sina fastrar, som dödades av turkisk militär, sin farbror, far och mor, farfar och fler. Han tar upp löften om kurdisk självständighet som svikits.
Sverige erbjöd en fristad för många kurder som tvingats fly. Idag finns världens näst största bibliotek med kurdiska böcker i Stockholm (det största finns i Paris). Men det var inte förrän på 1970-talet som offentlig kritik riktades mot Turkiets behandling av kurderna, som innebär att förneka att kurderna över huvud taget existerar. De kallas istället bergsturkar, och det kurdiska språket är förbjudet.

Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, styr en allt mer auktoritär regim. Kurdo Baksi visar 40 000 personer har dömts för att ha kränkt Erdoğan, och ytterligare 200 000 är under utredning. 73 journalister sitter i fängelse, liksom Selahattin Demirtaş, ledaren för HDP, det prokurdiska parti som fick sex miljoner röster och blev tredje största parti i förra valet.
Kurdo Baksi riktar berättigad kritik mot de svenska politiker som nu kryper för Erdoğan, i hopp om att Sverige ska godkännas som Natoland. Från att ha solat sig i glansen av de kurdiska styrkornas seger över IS i norra Syrien håller dessa politiker nu tyst om Turkiets stöd till islamister i Syrien, kriget mot kurderna och ockupationerna av kurdiska regioner i Syrien.

Han har samtidigt inget hopp om att oppositionen, om den vinner valet, kommer att genomföra förbättringar för kurderna. Han konstaterar att dessa partier har samma syn på kurderna och samma utrikespolitik som Erdoğan. Boken är mycket lättläst och varierad, med de personliga berättelserna som höjdpunkter.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!