Högavlönade hetsar mot vårdstrejken

2008-04-23 12:52:10
Arbetsgivarna är högavlönade nedskärningspolitiker. Det gör strejken extra politisk. Styrelsen för Sveriges kommuner och landsting, SKL, utgörs av 21 ledamöter, 11 tillhör allianspartier. Ordförande Anders Knape, moderaterna, tycker inte att sjuksköterskorna är värda 23 000 kronor, men ger sig själv 101 000 kronor i arvode från SKL varje månad.

Ett exempel på senaste tidens vårdnedskärningar kommer från Skåne. Där hotas 4 000-5 000 jobb inom vården, vårdcentraler ska läggas ner och psykiatrin privatiseras (något som nätverket Gemensam Välfärd protesterar emot). Detta om något är samhällsfarligt.
Psykiatrin i Norra Stockholm drabbas av sparbeting på 30 miljoner kronor, 11 000 öppenvårdsbesök ska försvinna (Dagens Nyheter den 6 mars). Vårdval Stockholm rycker undan 25-30 procent av tidigare anslag från vårdcentralerna i Rinkeby, Hallunda och Jordbro.

Vem är ”samhällsfarlig”?

Peter Rönnerfalk är en av chefsläkarna i Stockholm som har anmält varslade neurologavdelningar till centrala nämnden för att det skulle vara samhällsfarligt, trots att samma avdelningar stänger på somrarna. Själv tjänar han 75 000 kronor.

Vad tror du är orsaken till att chefsläkare som du tjänar fyra gånger så mycket som biomedicinska analytiker?
– Det beror på en tradition, det har varit så sedan urminnes tider, svarar Rönnerfalk.
Det är många högt uppsatta män som anser sig råda över barnmorskornas, de biomedicinska analytikernas, röntgensköterskornas och sjuksköterskornas öden. Ordförande i den centrala nämnden som ska besluta om strejken är samhällsfarlig är Mats Svegfors, moderat politiker som under sina nio år som ledarskribent på Svenska Dagbladet konsekvent gick emot alla lönestrejker. Behöver man tillägga att tidningen går emot även denna?

Grova påhopp i DN

Dagens Nyheter är dock grövre i sina påhopp. De skräms framförallt av glimten underifrån av medlemsdemokrati.
Gräsrotsrevolten på kongressen är av ondo anser Dagens Nyheter i sin huvudledare den 22 april och skriver att: ”de 200 ombuden har naturligtvis en god insikt i vårdens vardag, men många saknar erfarenhet av en avtalsrörelses speciella metodik. Att ge dem veto över en känslig slutförhandling är uppochnervända världen”.
Socialminister Göran Hägglund gick emot Lars Ohlys försvar av Vårdförbundets lönekrav i SVT:s Gomorron Sverige! den 22 april.
I sitt partiprogram säger kristdemokraterna att ”vårdpersonalen behöver få en ny framtidstro”, men hur? ”Lönen spelar roll men det är inte enbart den som styr. Viktigt är att ha fler arbetsgivare att välja mellan… Vi har sänkt skatterna för sjuksköterskorna.”
Ohly svarade att två tredjedelar av skattesänkningarna har gått till de rikaste och att de kvinnobranscher som domineras av privata företag som handels och hotell- och restaurang inte ger högre löner. Han kunde dock inte svara Hägglund då denna frågade varför vänsterpartiet inte har gått in och höjt vårdens löner.
Som ersättare i SKL sitter Tamara Spiric, vänsterpartist från Umeå. Hon anser att Vårdförbundets lönekrav är rimliga och har givit sitt stöd via en blogg. När Offensiv frågar så kan hon tänka sig att besöka de strejkande. Hon tycker däremot inte att partiet kan eller bör uppmuntra sina medlemmar att agera med facklig solidaritet.

Stöd strejken!

Där håller inte Rättvisepartiet Socialisterna med. Nu borde alla vänsterkrafter sättas in för att ge stöd åt de strejkande.
Arbetsgivarna gör allt för att sänka moralen. Det krävs uppbackning för att stå emot. Alla fackförbund borde gå ut i stöd till Vårdförbundet.
– Vi uppmanar alla medlemmar att anta stöduttalanden från sina arbetsplatser, också för att det höjer medvetenheten överallt – det är rätt att strejka för högre lön, säger Lina Thörnblom, en av Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamöter i Haninge.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!