Högerextrema infiltrerar kurser på Karlstads universitet

Som all antirasistisk kamp finns det ett skriande behov av att bygga starka antirasistiska rörelser, bland studenter, lärare och annan universitetspersonal (Foto: CC BY-SA 4.0).

av Karin Erixon // Artikel i Offensiv

Antalet sökande till kursen Interkultur: Ras och Vithet på Karlstads universitet har fyrdubblats inför nästa termin, efter att den har fått spridning genom olika forum och i media då den högerextrema nätprofilen Christian Peterson skrev in sig på kursen i år.
Peterson, som har en bakgrund i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, har trakasserat sina medstudenter genom att filma, håna och hänga ut dem på sociala medier, vilket har lett till att nästan halva klassen hoppat av. Kursens lärare, forskaren Tobias Hübinette, har sjukskrivit sig.

Den högerextrema studentens agerande ligger till grund för en anmälan till Disciplinnämnden men enligt nämndens beslut har inte anklagelserna varit grova nog för att få honom avstängd. Därför är han nu välkommen att fortsätta kursen.
Karlstads universitets hantering av situationen har fått stark kritik från olika håll. I en ledare i Bohusläningen ifrågasätter Malin Lernfelt var gränsen ska gå när en student aktivt och konsekvent under ett års tid har förföljt en lärare både på nätet och rent fysiskt, bland annat med hjälp av drönare.
Bestämmelserna i högskoleförordningen, som beslutet baserar sig på, har stora brister. Det behövs tydligare förståelse för användning av teknik och sociala medier när det handlar om trakasserier. Speciellt viktigt är det idag när en stor del av undervisningen hålls helt eller delvis digitalt.

Nämnden har senare kritiserats av bland annat Hübinette själv, som menar att beslutet kommer att påverka framtiden inte bara för denna kurs, men också utbildningsmiljöer generellt. Med tanke på att de högerextremas aggressivitet hela tiden bekräftas av etablissemangets förskjutning högerut är det troligt att även andra kurser vid andra lärosäten drabbas under nästkommande termin.
I processen har han fått stöd från SD:s studentorganisation, Konservativa Förbundet. Peterson har uppmanat sina anhängare i den nationella rörelsen att söka denna och andra kurser runt om i hela Sverige, bland annat kurser i tema som afrofobi, antisemitism, islamofobi, antisamisk rasism och genusstudier, som finns på lärosäten i olika delar av landet.
Den snabbt växande nationalistiska högern är inget nytt för akademia om vi ser på den i ett historiskt perspektiv, men ändå chockar ”påföljden” av infiltrationen, som på ett effektivt sätt öppnar upp för fortsatt sabotage av kursutbud som sticker i ögonen för den yttersta högern.
Blickar vi ut i ett större perspektiv måste vi diskutera hur vi barrikaderar oss när högerradikala äntrar våra etablerade trygga rum. I detta fall gäller det lärosäten, men det finns ingen plats vi har råd att ta för given.

Det är en oroande utveckling för skolor och universitet som ska vara en säker plats både för lärande och lärare. Frågan är hur man ska kunna skydda den akademiska friheten och tillgång till utbildning och forskning i framtiden? Att trakasserier på den här nivån har möjlighet att existera beror på att rasismen existerar på många nivåer i samhället, som i det här avseendet får sitt stöd genom regelverk och nämnder.
Uppenbart är att det inte går att lita på rektorer och disciplinnämnder. Precis som vad gäller all antirasistisk kamp finns det ett skriande behov av att bygga starka antirasistiska rörelser, bland studenter, lärare och annan universitetspersonal. Bara så kan rasismen pressas tillbaka. Det är ett strukturellt system som gör att trakasserande studenter skyddas.
Vilka studenterna blir för Hübinettes kurs, och deras agenda för kursstart 2024, återstår att se.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!