Högerextremismen har nått Irland – motståndet växer

En av de antirastiska protester som har ägt rum i Irland den senaste tiden (Foto: Socialist Party).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Irland har tidigare varit relativt förskonat från högerextremism, men efter julhelgen har en våg av attacker på flyktingar startat. Offensiv har pratat med Martina Stafford från Cork, aktiv i Socialist Party (ISA i Irland) som organiserar det antirasistiska motståndet.

–De högerextrema utnyttjade missnöjet med nedstängningarna under pandemin. De försökte samma sak angående levnadskostnadskrisen. Nu tar de chansen med flyktingvågen som Ukrainakriget har orsakat.
Efter lögnaktiga kampanjer på sociala medier om ”utländska okända män som är ett hot mot kvinnor och barn” har rasistgrupperna protesterat utanför förläggningar för ukrainska flyktingar. De har skrikit glåpord mot flyktingarna och fysiskt attackerat dem.
– Till stor del är det samma högerextrema gäng som har åkt runt till olika platser, men tyvärr har de också fått med sig några från lokalbefolkningen.

Hur kan det komma sig?
– Väldigt få är beredda att beblanda sig med dessa grupper. Dock finns det en liten minoritet som är väldigt demoraliserade och arga över bostadskrisen och nedskärningarna i offentlig sektor som inte ser någon annan utväg än ”Vi kan inte ta emot någon”.
– Bland bredare skikt är stämningen mer att flyktingar måste få tak över huvudet och säkerhet, men samtidigt finns det en känsla av att samhället är på bristningsgränsen. Det finns till exempel 200 000 i dold hemlöshet på Irland som bor på soffor och så vidare.
– Vi måste förstås vara lyhörda för oron för könsrelaterat våld, men samtidigt påpeka det cyniska utnyttjande av frågan av grupper som uppmuntrar machobeteende, är extrema sexister, transfoba och så vidare.

Martina Stafford från Socialist Party (ISA Irland) (Foto: Natalia Medina).

Hur svarar ni i Socialist Party på det här?
– Vi har organiserat akuta solidaritetsprotester med hundratals deltagare i områden där flyktingar har attackerats. Nu på lördag (den 18 februari) hoppas vi på att tusentals deltar i en stor demonstration i Dublin. Vi har varit med och startat ”Kampanjen mot rasism och extremhögern”, som också tar upp om att det behövs en allmän kamp för bostad och välfärd till alla. Hur extremhögern kan stoppas blir också ett viktigt tema på vårt event ”Festival för marxistiska ideer: Revolution 2023” den 17-18 februari.
– Vi behöver visa vad som är möjligt när människor går samman och kämpar. Som när vi vann aborträtten 2018 – vi kan bara vinna segrar genom solidaritet mellan grupper. Och när vi gör det blir det en seger för hela arbetarklassen. Abortkampen har också gett självförtroende – att inte bara acceptera saker, som dessa rasistiska idéer.
– Som socialister ser vi hur rasismen är inneboende i dagens system, och det handlar inte bara om extremhögern. Nyligen dödade polisen i Dublin en svart man. Regeringens politik och hela systemet gynnar framväxten av extremhögern, exempelvis genom att lämna över människors behov i händerna på kapitalister som inte löser problemen men roffar åt sig själva, istället för att satsa på offentligt bostadsbyggande och utbyggd välfärd.

Vad är perspektivet för framtiden?
– Självklart kan vi slå tillbaka rasismen i våra områden genom gemensam kamp, men högerextremismen som fenomen tror jag är här för att stanna. Det beror på att etablissemanget inte har några lösningar på samhällets alla kriser; då får högerextrema mer utrymme.
– Som socialister måste vi hjälpa till med att bygga en kamprörelse, både mot rasismen men också mot regeringen. Det behövs en organiserad motrörelse, där människor kan se sig själva som del av en verklig förändring, avslutar Martina Stafford.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!