Högern spär på smittspridningen

Trump och Bolsonaro – de två som har hanterat smittspridningen allra sämst i hela världen. Antalet coronasmittade är alarmerande högt i de båda länderna (Foto: Shealah Craighead / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Från allt fler håll kommer nu rapporter om att smittspridningen ökar rejält efter att delstater i USA har hävt coronarestriktionerna alldeles för tidigt. Spridningen ökar också i Indien, Brasilien med flera länder.

I sin iver att få igång ”ekonomin”, det vill säga vinstjakten, har Trump och delstatsguvernörer beordrat att de införda restriktionerna ska dras tillbaka. 
Texas är ett skräckexempel på hur mycket smittan har ökat: mellan den 3 juni, då Texas öppnade helt, fram till den sista juni har antalet bekräftade fall av covid-19 ökat med hela 464 procent, enligt data från Texas Department of State Health Services. Guvernören har nu svängt och förbjuder numera alla i Texas från att vistas utomhus utan skyddsmask.
I många andra delstater dubblerades antalet smittade under juni, som i Arizona och Florida.

Dödstalet ökar i USA och de officiella siffrorna pekar nu på 130 000 dödsfall, vilket nog är i underkant jämfört med de faktiska döda. Antalet officiellt smittade är 2 800 000.
Antalet döda totalt sett, inte bara av covid-19, ökade mellan den 1 mars och den 30 maj med 122 000 jämfört med samma period ifjol enligt en rapport från JAMA Internal Medicine den 1 juli. Detta pekar på att de officiella dödstalen ”underskattar den totala ökningen av dödsfall kopplade till pandemin i många delstater”.
Antalet smittade kan därmed också vara bra mycket högre än vad den officiella statistiken visar. Och hela tiden slås nya smittrekord: Den 2 juli var det över 55 000 nya officiella fall av covid-19 i landet. Den 4 juli slogs ett nytt globalt rekord, med 212 000 officiella nya smittfall.

USA:s främsta smittskyddsexpert Anthony Fauci, som leder landets smittskyddsmyndighet, varnar nu för att pandemin är ”utom kontroll” i USA:
– Jag är väldigt oroad eftersom det här kan bli väldigt allvarligt. Vi har helt klart inte fullständig kontroll på läget just nu.
Han får ingen hjälp av rasisten och högerreaktionären Trump. Han har hånat användandet av skyddsmasker, bagatelliserat risken och uppmuntrat till protester mot införande av restriktioner. Som i alla andra frågor tar han inget eget ansvar för virusets fruktansvärda spridning i landet, utan skyller på Kina:
”När jag ser hur pandemin sprider sitt fula ansikte över världen, däribland den enorma skada som den åsamkar USA, blir jag allt argare på Kina”, kommenterade han på Twitter (var annars?) den 1 juli.

Trump gjorde också ett utspel på USA:s nationaldag den 4 juli, där han hyllade USA:s hantering av coronaviruset (vilket är totalt verklighetsfrånvänt), men också gjorde ett dramatiskt utspel mot de starka protester underifrån som har ägt rum den senaste tiden mot rasism och polisterror:
– Vi har besegrat terrorister och nu är vi på väg att besegra den radikala vänstern, marxister, anarkister, uppviglare och plundrare. Vi kommer aldrig att tillåta att arga folkmassor river ned våra statyer, förintar vår historia, indoktrinerar våra barn eller trampar på våra friheter.
Att högerfanatiker strax innan Black Lives Matter-protesterna bröt ut protesterade med automatgevär utanför delstatskontor för att det var ett ”förtryck” att masker och utegångsförbud beordrades var dock något som Trump sympatiserade med och uppmuntrade. Det största hotet mot klimat, mänskliga rättigheter, bekämpning av pandemier och demokrati är högerreaktionärer som Trump.

Vi står bokstavligt talat inför vägskälet socialism – eller barbari. 

I Indien har antalet fall av covid-19 nu officiellt överstigit 700 000, efter att landet i helgen såg en stark uppgång av antalet nya fall, och gick om Ryssland till att bli det land med tredje flest officiella fall efter USA och Brasilien. Nära 20 000 har dött.
Premiärminister Modis åtgärder har kraftigt kritiserats då utegångsförbuden och nedstängningarna har slagit extremt hårt mot landets fattiga och bönder, som inte har kunnat utföra sitt arbete. Det har inneburit både att inkomsten och möjligheterna till att skaffa sig tillräckligt med mat har gått förlorad för en stor andel av befolkningen.
Och åtgärderna till trots har Indien inte lyckats ”platta till” kurvan. När landet började öppna upp igen i slutet på maj steg antalet nya fall dramatiskt. Det är också ett land där sjukvården i vanliga fall är underfinansierad och hårt pressad. Under en pandemi förstärks såklart svårigheterna för vården att kunna erbjuda tillräcklig hjälp.
En massiv värmebölja, där temperaturer har legat på omkring 45 grader, har samtidigt gjort det svårt för befolkningen att sitta hemma. Att ha på sig skyddsmasker blir ”olidligt” och sociala distanseringsåtgärder blir svårare att genomföra, rapporterar AP.

I Latinamerika är det Brasilien som har blivit ett epicentrum för covid-19, där antalet smittade den 5 juli var hela 1,6 miljoner och antalet döda 65 000. President Bolsonaro, som har kallats ”Tropikernas Trump”, har kanske ännu mer än Trump tonat ner coronaviruset. Det har kallats för en ”bluff” och ett ”påhitt”, och han var i mer eller mindre öppet krig mot sin egen sjukvårdsminister innan denne avgick i våras.
Bolsonaro har menat att vi måste ”få ett slut på massfångenskapen”, där media enligt honom har spridit ”fruktan”. Han har till och med deltagit i protester mot nedstängningsåtgärder som har införts i vissa delstater!
Den 7 juli kom dessutom nyheten att Bolsonaro har smittats av covid-19, vilket inte är så förvånande med tanke på hans inställning till viruset.

Att smittan nu har börjat sprida sig inom landets favelor (fattiga och trångbodda kåkstäder som omger de flesta större städerna i Brasilien), plus landets otillräckliga åtgärder och bristande handling, är en stor faktor till den senaste tidens dramatiska ökning av antalet fall. Men det är officiella siffror – det faktiska antalet fall är förmodligen mycket högre.
Sjuksköterskan Cristina de Andrade Souza berättar till ABC News den 5 juli att:
– För oss som jobbar inom sjukvården ser vi smittan varje dag. Det är tragedi på tragedi för familjer, och vi ser inga tecken på att det stannar av eller att infektionskurvan plattas till. Och eftersom många tvingas resa långa avstånd fram och tillbaka till jobbet sprids viruset ännu mer. Det är väldigt oroande att vi inte verkar ha någon kontroll över viruset.

Om det är en sak som pandemin har visat är det att det rådande kapitalistiska systemet varken har kunnat förbereda sig på en pandemi (genom att ha en tillräckligt upprustad sjukvård, lager av skyddsutrustning, finansierad smittbekämpning med mera) eller har någon lösning för de miljarder arbetare och fattiga som slås ut av dess effekter.
Arbetslösheten och dödstalen stiger i takt med ilskan och frustrationen över systemets prioriteringar. Det gror en systemkritik och en medvetenhet om att saker och ting måste förändras. ”Varför ska banker och storföretag gå före människors liv, jobb och hälsa?” är en berättigad fråga som allt fler i världen ställer sig.
Mot den inhumana kapitalistiska världs(o)ordningen måste en stark gräsrotsrörelse mobiliseras och organiseras, som för fram socialistiska krav och ett socialistiskt program för demokratisk kontroll underifrån av samhället och ekonomin. I en era av klimatkriser, groteska klassklyftor och en pandemi står vi bokstavligt talat inför vägskälet socialism – eller barbari. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!