Högern stärker sitt grepp om flera Skånekommuner

2018-10-24 14:29:08
Drygt sju veckor efter valet den 9 september blir det allt tydligare att Moderaterna och Sverigedemokraterna får ett större inflytande i flera skånska kommuner.

Det betyder att högerpolitiken stärks, att attackerna på flyktingar och invandrare ökar, att privatisering av skolor, vård och omsorg fortsätter och att utförsäljning av offentlig verksamhet till privata företag också fortsätter.
För någon vecka sedan blev det klart att SD får ordförandeposten i Hörby kommun. Stefan Borg (SD) skulle bli ordförande efter att Moderaterna har ingått i en så kallad valteknisk samverkan med SD.

Men den 22 oktober meddelade han att han avgår, på grund av ”den mediala uppmärksamheten som riktats mot min person” (Sydsvenskan den 22 oktober). Den ”mediala uppmärksamheten” mot hans ”person” är de avslöjanden om hans grova rasistiska och homofoba kommentarer på sociala medier; om ”invandrargängen i Hörby” och att hbtq+-personer är lika med ”nekrofiler, pedofiler, korpofager och tidelagare”.
Han har också länkat till främlingsfientliga och antisemitiska sidor på nätet samt påstått att ”Våra barn blir av allt att döma den sista generationen som får leva i ett land med en svensk majoritet”.
Istället kandiderar nu SD:s vice gruppledare i Hörby, Cecilia Bladh in Zito, till kommunstyrelsens nye ordförande.
SD i Hörby tycker bland annat offentligt att flyktingar ska bo i ”enklare boendeformer” som i Staffanstorp, en annan skånsk kommun där kommunen har ordnat flyktingboenden i uttjänta husvagnar.

I Trelleborgs kommun har SD och M också tagit makten efter valet. SD i Trelleborg kräver att nyanlända ska erbjudas boende på fartyg eller i husvagnar! Helmuth Petersén från SD är mycket nöjd med samarbetet med Moderaterna och säger att han tror att SD kommer att få igenom mycket av sin politik.
I flera andra kommuner där SD har blivit största eller näst största parti har man ännu inte utsett en ny kommunstyrelse, men vi kommer säkert att få se flera valtekniska samarbeten mellan SD och M.
Det blir nu allt tydligare att det krävs kamp och organisering mot högerpolitiken, mot rasism och flyktingfientlighet samt mot nedskärningar i välfärden. Det behövs en stark vänsterrörelse underifrån för att slå tillbaka mot det ökade hotet från högerpolitiken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!