Högern vill avsätta vald socialist

Kshama Sawant

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

I Seattle i USA gör högern allt de kan för att bli av med den socialistiska stadsfullmäktigeledamoten Kshama Sawant. Den senaste attacken är ett försök att återkalla hennes senaste valseger där hon blev demokratiskt inröstad av stadens invånare. Detta är en attack mot demokratin och mot alla som kämpar mot förtryck i USA.

Kshama Sawant, som är medlem i Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i USA, Socialist Alternative, blev invald i Seattles stadsfullmäktige 2013. Hon har därefter blivit omvald vid två tillfällen, och under den tiden har flera viktiga kampanjer segrat i Seattle. Bland annat ett införande av en minimilön på 15 dollar i timmen – dubbelt så mycket som den nationella minimilönen som knappt går att leva på.
Under tre år har en kampanj förts i Seattle för att storföretag som Amazon, som har sitt huvudkvarter i Seattle, och vars ägare är världens rikaste person, ska börja betala skatt. I år vann kampanjen som kallas Tax Amazon, där Kshama Sawant har haft en ledande roll, och detta tvingar Seattles största företag att betala skatt på sammanlagt 240 miljoner dollar per år. Dessa skattepengar ska bland annat gå till att bygga bort bristen på billiga bostäder, vilket även skulle skapa många nya jobb.

Amazon har kämpat hårt i flera år för att bli av med Kshama Sawant från Seattles stadsfullmäktige. I valet 2019 när sju av Seattles nio fullmäktigeposter stod för omval spenderade Amazon och Handelskammaren flera miljoner dollar för att få in representanter för deras egna intressen. Deras försök att bli av med Kshama Sawant misslyckades dock och hon återvaldes, vilket blev en stor seger för arbetarklassens intressen och mot högern och storföretagen.
Men högern och storföretagen som Amazon har inte gett upp, utan har försökt ogiltigförklara Kshama Sawants seger för att tvinga henne att lämna posten. En ansökan om att återkalla hennes fullmäktigeplats lämnades in av en anonym boende i Kshama Sawants distrikt, men språket i ansökan är närmast identiskt med det i ett offentligt uttalande från stadens borgmästare, Jenny Durkan.

Kampanjen mot Kshama Sawant stöds av ett stort antal politiska motståndare från högern, bland annat Amazon-stödda Egan Orion som misslyckades att ta hennes plats i valet 2019, och även miljardären och Trump-supportern Martin Selig. Selig ska ha erbjudit obegränsad finansiering till försöket att avsätta Sawant från stadsfullmäktige. Borgmästare Durkins personliga vän, republikanska politikern John McKay, har tagits in som advokat för kampanjen mot Sawant.
Det här är inte den första attacken mot Kshama Sawant eller Socialist Alternative, och det kommer inte att bli den sista. Men att de går så pass hårt mot henne visar på vilket hot hon har blivit mot högeretablissemanget, storföretagen och de rikaste. Kshama Sawant har blivit arbetarrörelsernas och de förtrycktas ansikte mot förtryckarna, och att hon använder sin fullmäktigeposition för att kämpa tillbaka är något som starkt ogillas av högern.

Detta sker under en period av utbredd kamp i hela USA, med strejker bland arbetare och rörelsen Black Lives Matter. Samtidigt sker en motreaktion från högern, som gör allt i sin makt för att trycka ner dessa rörelser, och försöket att återkalla Kshama Sawants fullmäktigeplats är ett försök att tysta ner arbetarklassens politiska röst och demokratiska rättigheter. Men attacken står inte oemotsagd och Socialist Alternative gör allt för att motarbeta högerns attack på Kshama Sawant och den rörelse som kämpar för arbetares och fattigas rättigheter.
I samband med en stödkampanj för Kshama Sawant kräver Socialist Alternative tillsammans med Seattles sociala rörelser bland annat en minskning av polisens resurser med 50 procent, ett stopp på hyreskrav för de som förlorat sina inkomster under pandemin, och en ökad beskattning av de rika storbolagen för att finansiera gröna energialternativ som sol- och vindkraft. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!