Högerns framgång kan drabba renskötare

Kristdemokraten och listettan Krister Pounu är en av dem som har piskat upp stämningarna mot samer i Kiruna (Foto: Mats Andersson / Flickr CC).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Kristdemokraterna gick från näst minsta till näst största parti i kommunvalet för Kiruna. Det är en tydlig linje mot renskötare och lagstiftningen runt rennäringen som har rönt framgång för högern. Polisanmälan mot tidigare kommunalråd och hårt klimat under valrörelsen har kantat valresultatet.

I Kiruna blev Socialdemokraterna största parti, men KD växte dock mest från 2,8 procent av rösterna förra valet till 11,5 procent i årets val. Precis som inför riksdagsvalet var det en allt hårdare ton som har spelat in för framgången för KD. Kristdemokraten och listettan Krister Pounu är den som gjort sig känd för att piska upp stämningarna. Framför allt är det mot renskötande samers rättigheter som Pounu, som själv är same, har gått till val på.
Men KD är inte ensamma i detta under det senaste året, framför allt sedan utredningen om en ny renbeteslag i den så kallade renmarkskommittén, som kritiserat Girjasdomen.

Kirunas Kristdemokrater har tagit över stafettpinnen efter förra kommunalrådet Gunnar Selberg (C), som bland annat polisanmäldes innan valet på grund av att han ska ha stört betande renar med helikopter.
Detta var en del av hans misstänkliggörande av renskötare för att få bort flygförbud till förmån för lyxturism som heliski.
Socialdemokraterna blev däremot segrare i valet i Kiruna och det nya kommunalrådet Mats Taaveniku (S) har lyckats göra politisk poäng på frågan. Han menar att politiken måste gå från att piska upp hätska stämningar mot renskötare till att istället minska polariseringen.
Ett annat eventuellt motstånd i Kirunas lokalpolitik är att partiobundna Samelistan behåller sina två mandat.

Kiruna är ett varnande exempel på de bakslag som lär komma av högerns framgångar. Nu måste ett alternativ växa fram från gemensam kamp mot rasism och sexism, för urfolksrätt och kamp för klimatet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!