Högerns Sverige en militär hök i USA-imperialismens knä

Världen osäkras av krigsallianser och imperialism. (Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet)

av JONAS BRÄNNBERG // Artikel i Offensiv

Militariseringen och uppslutningen till USA:s imperialistiska läger går med rekordfart i Sverige. Efter att USA via ett ”försvarsavtal” har getts tillträde till 17 svenska militärbaser i slutet av 2023 utbrast ÖB i början av 2024 att ”svenskarna måste förbereda sig på krig”.

Den svenska arbetarrörelsen har en stolt antimilitaristisk historia som militären och den härskande makteliten längre har velat begrava. År 1905 ville den svenska överklassen och kungen förklara krig mot Norge för att stoppa norsk självständighet. Bara arbetarrörelsens (framför allt det socialdemokratiska ungdomsförbundets) kraftiga mobilisering mot krig och hot om revolution stoppade ett krig den gången.
Ända sedan dess har fredsrörelsen varit stark och bidragit till att Sverige i alla fall på pappret har varit neutralt. Det har funnits en stark medvetenhet bland arbetare om riskerna med att bli del av stormakternas imperialistiska maktspel som den politiska och ekonomiska eliten har tvingats ta hänsyn till.
Närmandet till USA-imperialismen och Nato har dock pågått länge. Ukrainakriget blev den chock som gav det politiska etablissemanget chansen att fullkomligt integrera sig i Natos krigsapparat. Kriget har också gett krigsindustrin både enorma vinster och en chans att pröva sina massförstörelsevapen ”på riktigt”.

Till och med Vänsterpartiet har i praktiken övergett sitt Natomotstånd och säger inte ens klart nej till ”försvarsavtalet” som öppnar 17 svenska militärbaser för USA. Avtalet är mycket mer långtgående än exempelvis Norges, som ”bara” gäller fyra baser och där kärnvapen uttryckligen förbjuds – ett krav som den svenska regeringen inte ställer.
Precis som vid nästan alla USA:s cirka 750 baser i världen kommer de amerikanska soldaterna och all kringverksamhet dessutom att lyda under amerikanska lagar, det gäller till och med anhöriga. I somras greps amerikanska soldater i Stockholm misstänkta för sexköp av kvinnor som har flytt kriget i Ukraina. Med det nya avtalet ska alltså den amerikanska militären utreda sådana misstankarna och inte svenska myndigheter och domstolar.

Sveriges och Finlands integrering i Nato är både en prestigeseger och av stor militär vikt för krigsalliansen i det nya kalla krigets era. Det ger nästintill total kontroll över Östersjön och isolerar ytterligare den ryska Östersjöflottan i Kaliningrad. På samma sätt ökar Natos kontroll över Arktis och isolerar Rysslands militära styrkor kring Murmansk vid Ishavet. På sikt kommer de svenska och finska baserna sannolikt bli nyckelpositioner för Nato gentemot Ryssland, och därmed förstås också måltavlor för både spioneri, sabotage och värsta fall även militära attacker i händelse av en framtida konflikt.

Natointrädet öppnar också för att unga värnpliktiga snart kan tvingas delta i krigsoperationer långt utanför Sveriges gränser för att försvara Natoländernas imperialistiska intressen, vilket i sin tur ökar risken för hämndattacker i Sverige.
Precis som den blåbruna högerns brutala batongpolitik på hemmaplan ökar klyftorna och därmed otrygghet och våld, innebär den hökaktiga imperialistiska utrikespolitiken ökad osäkerhet och risk för våld och konflikter vad gäller de internationella relationerna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!