Högerpolitik ger ökad nyfattigdom

2008-03-26 14:36:27
– I områden där fattigdomen var låg från början, i början av 90-talet, är den ännu lägre idag. I områden där fattigdomen var hög från början så är den ännu högre idag, säger Kalle Elofsson i kommentar till Rädda Barnens nya rapport om Barnfattigdomen i Sverige.

12,6 procent av Sveriges knappt två miljoner barn lever i fattigdom, det innebär att 242 000 barn lever i vad Rädda Barnen betecknar som ekonomisk utsatthet.
Vartannat barn i familjer med en ensamstående förälder med utländsk bakgrund lever under fattigdomsgränsen enligt rapporten.
Högerregeringens många attacker mot särskilt lågavlönade, arbetslösa och sjuka medför att klassklyftorna ökar i expressfart. Det högern kallar “arbetslinjen” leder direkt till en ny låglönemarknad och ökad nyfattigdom. Och i tisdags sa näringsminister Maud Olofsson att inte ens ”barnbidraget är heligt”.

Barnbidraget nästa?

– Vi ser en kraftigt ökande andel barnfamiljer som har för dålig ekonomi för att leva ett liv som anses normalt i samhället, sa Försäkringskassans Mats Johansson till Dagens Nyheter den 14 mars.
Detta med anledning av att ny statistik visat att vart tredje hushåll med en ensamstående förälder och flera barn idag har låg ekonomisk standard. Det är mer än en dubblering sedan sekelskiftet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!