Högerstyret säljer ut Stockholm

2006-12-06 14:34:03




Stockholm är till salu. Utförsäljning av bostäder och privatisering står högst på högerns dagordning i Stockholms stad och i länet.

Den budget som högerstyret i Stockholm stad presenterat är en fortsättning på det systemskifte man inledde 1998 till 2002. För att klara satsningar och skattesänkningar i budgeten kommer den nya majoriteten att spara sammanlagt 532 miljoner kronor. En av de försämringar man genomför är en höjning av dagisavgifterna. Med nuvarande taxesystem behöver föräldrarna inte betala förskoleavgift under juli månad. Den avgiftslättnaden tas bort nästa år.
I dag får den som får socialbidrag automatiskt rätt till SL-kort. Men alliansen i Stockholm vill nu att SL-kortet i framtiden skall behovsprövas. Den nya majoriteten slår därmed fast att det inte är en rättighet att fritt kunna röra sig i den stad där man är bosatt.
Riktlinjerna för själva socialbidraget ska ses över, och motprestation från den arbetssökande ska fortsättningsvis vara ett obligatorium för att bli bidragsberättigad.
Minst hundra anställda kan komma att sägas upp som en följd av de nedskärningar som föreslås inom Stockholm Vatten.
Det nya miljö- och fastighetsborgarrådet, moderaten Ulla Hamilton, kan även tänka sig att sälja eller lägga ut va-verksamheten.
”De drastiska nedskärningarna får vi anställda betala för, det är för djävligt”, säger Björn Noremyr, Kommunals klubbordförande på Stockholm Vatten, till Kommunalarbetaren 27 november.
Alla Stockholms stads kollon (17 sommargårdar) ska också säljas ut.
Alliansen vill genom privatiseringarna öka ”kvinnligt företagande och gynna jämställdhet”. Alliansen verkar tro att kvinnors löner ökar genom att några tilldelas F-skattesedlar.

Utförsäljning av bostäder

Finansborgarråd Kristina Axén Olin (m) och hennes hejdukar argumenterar för att privat ägande är lösningen på alla Stockholms problem. Genom utförsäljning av hyresrätter i allmännyttan bryts segregationen i Stockholm. Hur fler bostadsrätter ”skapar en mer integrerad stad” preciseras inte i förslaget till budget. Hur människor i framtiden skall ha råd att flytta till Stockholm om det inte finns hyresrätter att tillgå besvaras inte i budgeten.
Till följd av regeringens bostadspolitik stoppades nyligen byggandet av 1 500 planerade hyreslägenheter i Stockholm. Bostadsbolagen tycker att det blir för dyrt att bygga hyresrätter när investeringsbidraget avskaffas nästa år.

Mindre till miljön

Miljö- och hälsoskyddsnämndens budget ska halveras till 2008, från 111 miljoner till 82 miljoner nästa år och därefter till 57 miljoner.
Miljö- och fastighetsborgarrådet Hamiliton motiverar halveringen med att nämnd och förvaltning främst ska ägna sig åt sin myndighetsutövning.
Den nya majoriteten föreslår vidare att hushållsnära tjänster ska erbjudas som en löneförmån för Stockholms stads 48 000 anställda. Tjänsterna är tänkta att vara gratis, men ska förmånsbeskattas.

Skattesänkningar

Den kommunala skattesatsen sänks från och med nästa år med 30 öre. Men då kommunskatten inte är progressiv är det först när man tjänar mer än 30 000 kr i månaden som skattesänkningen ens märks.
För den som tjänar 20 000 kronor i månaden innebär det 60 kronor mer i plånboken varje månad. Den som tjänar 35 000 kronor i månaden får en dryg hundralapp mer.

Folktandvården säljs ut

Alliansen, som också styr i Stockholms län, vill privatisera Folktandvården helt eller delvis, enligt sjukvårdslandstingsrådet Gustav Andersson (c). Dessutom väntas nya privatiseringar inom sjukvården.
Den borgerliga majoriteten i landstinget föreslår en höjning av priset på SL:s 30-dagarskort, från 600 till 620 kronor.
Förutom införandet av studentrabatt, enligt vilken studerande får 40 procents rabatt på 30-dagarskortet, innebär den nya majoritetens politik för kollektivtrafiken enbart försämringar. Från och med den 1 april 2007 höjs priset på SL-kortet från dagens 600 till 620 kronor.
Förutom höjningarna ska landstinget skrota enhetstaxan, som anses vara för dyr, och återinföra zonsystemet. Det har även talats om att införa en zontaxa för SL-kortet, vilket skulle innebära att de som bor i ytterförorterna måste betala mer eftersom de reser längre sträckor.
Dessutom föreslås att bötesbeloppet för plankning höjs till 1 200 kronor.
Det är dock långt ifrån säkert om höjningen av bötesbeloppet går igenom. Landstinget måste ansöka om tillstånd för höjningen hos Vägverket, och enligt Vägverkets bestämmelser måste bötesbeloppet stå i relation till SL-kortets pris. När den förra majoriteten i landstinget ville höja bötesbeloppet från 600 kronor till 1 000 kronor godkände Vägverket enbart en höjning till 800 kronor.

Tobias Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!