Höjda elpriser – miljardregn över Fortums chefer

2006-12-06 14:37:32
Rekordhöga elpriser och miljoner till eljättarnas direktörer. Det är följden av avregleringen på elmarknaden. Den skulle ge ”ökad konkurrens” men istället fick tre företag monopol på elproduktionen i Sverige; Vattenfall, Fortum och Eon.

Fortum har exempelvis monopol på elproduktionen i Stockholm efter privatiseringen av Stockholms energibolag (Birka Energi).
Sedan år 2000 har Fortum höjt fjärrvärmepriserna med nästan 50 procent i Stockholm – mest i landet. Fortums pris på fjärrvärme ligger nu nästan 25 procent högre än genomsnittet i Sverige.
Höga priser ger guld åt några direktörer.

Pludringståg

Enligt LO-Tidningen kan 350 Fortum-chefer inkassera totalt 7,5 miljarder kronor på bolagets olika optionsprogram som löper till våren 2009 (en option innebär en rätt att köpa en aktie för ett pris som är bestämt i förväg och ett annat ord för gåva till cheferna).
Anledningen till dessa svindlande summor är att Fortums börsvärde ökat med 600 procent sedan de första optionsprogrammen introducerades. Direktörerna plundrar bolaget. 7,5 miljarder är mycket mer än årslönen för Sveriges samtliga 20 000 elektriker.
De sju i Fortums koncernledning kommer att tjäna minst en halv miljard kronor på dessa optionsprogram. Bara under 2005 och 2006 har cheferna i Fortums koncernledning sålt optioner för 269 miljoner kronor (Svenska Dagbladet 4 november).
Resultatet av Fortums guldregn märks i att koncernens vd Mikael Lillius numera tjänar mest av alla i Finland. I fjol tjänade han närmare 4,4 miljoner euro, motsvarande cirka 40 miljoner kronor. På ett år ökade inkomsten med 8,3 miljoner kronor 2005.
Lilius miljoner syns i din elräkning.

Dra in miljardvinsterna

Eljättarnas miljarder måste omedelbart dras in till samhället genom ett förstatligande av de stora elbolagen under personalens och konsumenternas kontroll. På den grunden skulle det gå att både garantera lägre och långsiktigt stabila priser och ställa om elproduktionen i miljövänlig riktning samt garantera de anställda en bra arbetsmiljö.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!