Hökis mot hyreschocken

Petri Myllykoski (RS) röt till mot de föreslagna chockhyreshöjningarna i sitt tal (Foto: Natalia Medina).

av Katja Hildén // Artikel i Offensiv

Lördagen den 19 november hölls en manifestation med temat Stoppa hyreschocken i Hökarängens centrum i Stockholm. Arrangör var Nätverket linje 18 Nej till marknadshyra, där bland annat Elin Gauffin, Petri Myllykoski och Vilgot Karlsson från RS är med. Alla tre höll riktigt starka brandtal under manifestationen som samlade omkring 100 personer. Även lokalaktivister, representanter från V, lokala HGF och andra talade.

Kristin Sandviks tal om den oacceptabelt tuffa situationen som personer med synnedsättning har på bostadsmarknaden lästes upp, och Elin Gauffin talade om den vanvettiga vinstmaskin som hyresrätterna har blivit åt hänsynslösa profitörer:
– Roger Akelius, som är en av de mest ökända bostadshajarna i världen, har för varje år fått en värdeökning på 30 procent i trettio års tid! Förra året sålde han vidare hyresrättsfastigheter för 90 miljarder kronor och gjorde en reavinst på 60 miljarder. Det är helt ofattbara summor som kommer från våra hyror!
Petri Myllykoski sa att många av våra hyresrätter är byggda för flera decennier sedan och betalda flera gånger om via hyrorna. Det finns ingen anledning till att kommunen ska pressa ut pengar ur dessa.

Sveriges fastighetsägare kräver chockhöjda hyror med 9-10 procent och Hyresgästföreningen, som alltför ofta har vikt ner sig innan kampen ens har börjat, har kommit med ett motbud på 2,5 procent hyreshöjningar väl medvetna om att det medför en stor risk för att hyreshöjningarna blir runt 5 procent.
Det är orimligt högt i en tid med skenande mat-och energipriser (matpriserna har hittills stigit med 17 procent i år!), och många kommer helt enkelt inte ha råd att betala sådana hyreshöjningar.

Hyresgästföreningen borde förstås ha krävt sänkningar av hyrorna med 10 procent när hyresockrarna hade fräckheten att kräva 10 procents höjning. För även om hyrorna skulle frysas på 2022 års nivå kommer fastighetsbolagen fortsätta gå med vinst, så bra går det nämligen för dessa bolag.
Kampen mot hyreschocken pågår i runtom i hela landet och den kommer att intensifieras. Vi lyckades stoppa utbredningen av marknadshyrorna, vi har kraften att stoppa chockhöjningarna också.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!